Vinterodling

Min mycket småskaliga vinterodling består av syra sådd från frö, basilikasticklingar från Coop och ekologiska vitlöksklyftor som jag klipper av blasten på. Gamla konservburkar är perfekta som små krukor. 

 

När trädgården och den vilda naturen börjar släcka ner verksamheten i oktober och det inte längre finns så mycket att skörda därifrån, kan man så smått börja vinterodla inomhus istället. Det är ett roligt och enkelt sätt att hålla igång ett småskaligt odlande och skördande året runt, och inte minst ger det oss lite extra näring när vi som mest behöver det – näring som också bibehålls bra eftersom det är så närodlat som det bara kan bli. Det går bra att odla inomhus året runt för den som vill, men för oss som har trädgård kanske man flyttar ut det mesta av odlandet utomhus när det närmar sig vårkanten. Att förodla eller förkultivera inomhus (grönsaker och annat som inte kan sås direkt på friland) hör till vår- och sommarodlingen och är inget jag tar upp här.

Man kan vinterodla på många sätt, t ex:
Ta in kryddväxter utifrån som inte tål vintern ute så väl (eller sticklingar av dem) och övervintra inomhus.
Så frön.
Sätta lökar.
Ta sticklingar från köpta kryddväxter och sätta i jord.
Grodda.

Kryddväxter som du har odlat ute i kruka, som t ex rosmarin, kan vara bra att försöka övervintra inomhus. Bor du vid kusten i Skåne eller på Gotland kan du dock försöka övervintra alla kryddväxter utomhus, men en del som är känsliga kan behöva täckas. Tänk också på att krukor med växter i kan spricka, så det är bättre att ha alla övervintrande växter i ett odlingsland eller rabatt. Ett alternativ kan vara att ta in några sticklingar av växten och övervintra dem inomhus, så har du garderat dig ifall det skulle bli en hård vinter. Tar du in sticklingar (eller hela växten) har du ju dessutom möjlighet att få färska kryddor året runt.

Vissa bladväxter och sallader gror utmärkt från frö i vintermörkret. I år provade jag att så syra. Den har inte blivit så stor än, men snart kan den skördas.

Vitlök är lika lätt att så inne som ute. Jag brukar ta de minsta klyftorna som ofta blir över – dem som jag inte har tålamod att pilla med till matlagningen. Dessa stoppar jag ner i jorden och vattnar, och efter några dagar kommer det upp blast som blir fin att använda på samma sätt som gräslök eller purjolök.

Kryddkrukor från matbutiken blir ganska dyrt att köpa varenda gång man behöver några blad av någon ört. Så ett smart sätt är att klippa av några stjälkar av t ex basilikan och föröka i en kruka hemma. Det mesta funkar att sätta i jord direkt, annars kan man prova att sätta stjälkarna i ett glas vatten först så att de utvecklar rötter. Köp bara ekologiskt odlade kryddor så slipper du få bekämpningsmedel och liknande i din hemmaodling.

Till sist tycker jag absolut att man ska grodda på vintern. Det är lika enkelt som all annan vinterodling och blir ett bra näringstillskott. Mina favoritfrön att grodda är alfalfa, rödklöver och broccoli. Det enda man behöver förutom fröna är en lite större glasburk och en bit av en gammal nylonstrumpa eller annat tunt och glest tyg som man spänner över burkens öppning med ett gummiband. Strumpan/tyget gör att det blir enkelt att sila bort blötläggnings- och sköljvattnet utan att fröna följer med.
Man börjar med att blötlägga en matsked frön i burken i ett mörkt utrymme. Blötläggningsvattnet häller man ut och fyller på nytt varje dag tills man ser att groddarna börjar växa. Då är det dags att ta ut burken i ljuset och istället för att blötlägga ska man nu skölja igenom fröna. Små frön räcker det med att skölja en gång om dagen, lite större kan man skölja morgon och kväll. Det är viktigt att man får ut allt vatten ur burken, groddarna får inte stå i vatten när de väl har börjat växa för då kan de ruttna. Efter ungefär en vecka är de flesta groddar klara. Då är det dags att lägga dem i en bunke med vatten och skölja bort så mycket av fröskalen som möjligt och sedan skaka av vattnet från groddarna. De kan sedan förvaras i en burk eller påse i kylen i några dagar. Det är krispigt och gott med en näve groddar som introduktion på en måltid!

Det är trevligt att ha sin lilla odling i köket, så får man inspiration till matlagningen och har allt nära till hands. Mitt köksfönster har en smal avsats under sig så det går inte med några större krukor, men konservburkar utan etikett fungerar utmärkt. De för tankarna till matlagning och har en rå, industriell charm.

Jag brukar vinterodla mellan oktober och mars. Övrig tid är det fullt fokus på naturen och trädgården utomhus.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *