Tillverka egna bivaxljus

Här är det bivaxljus på gång. 

Bivax är en ren naturprodukt som är ett bra grundmaterial till många bra saker man kan behöva i hemmet: bivaxdukar, ljus och hudvårdsprodukter t ex. När man väljer ut ett bivax att köpa ska det vara mörkgult i färgen och helst komma från en ekologisk bigård, annars kan det finnas allt ifrån blekmedel till rester av kvalsterbekämpningsmedel i vaxet.

Bina tillverkar vaxet i fyra vaxkörtlar som de har på magen. Vaxet tillverkas av kolhydrater som bina får i sig genom honungen. Vaxet är först flytande men stelnar till vita fjäll när de kommer ut ur körtlarna. Biet tuggar på vaxet för att få det formbart igen, och då blandas vaxet med pollen och propolis (bikitt) och får sin gula färg. Vaxet används sedan för olika byggprojekt i bikupan.

Jag brukar, som jag har berättat om i tidigare inlägg, tillverka doftljus av gamla ljusstumpar och eteriska oljor, något som jag tycker är ett riktigt roligt pyssel. Ett trevligt alternativ, och t o m lite enklare, är att tillverka bivaxljus. Bivaxet är som sagt en ren naturprodukt och när det brinner avger det inga giftiga ämnen, något som tyvärr kan vara fallet med en del vanliga ljus av tveksam kvalitet. Tvärtom är bivaxljus joniserande, vilket gör att de binder gifter som finns i inomhusluften och rensar upp från damm och andra partiklar. Jag brukar använda mina bivaxljus i köket. Jag tycker om att tända ett bivaxljus när jag lagar mat, det känns som att det adderar lite köksmagi. Och jag vill ju gärna ha lite magi i mitt vardagsliv, som den örthäxa jag är.

För att tillverka bivaxljus kan man göra på lite olika sätt. Jag gjorde ljus i formar, och då behöver man:
En kastrull med sjudande vatten
En skål som man inte är rädd om (jag har en särskild skål till ljustillverkningen eftersom jag håller på ganska mycket med det)
Formar eller ljusbehållare av önskad sort
Vekar i passande längd (kan köpas bl a hos Doft&Veke)
Ekologiskt bivax

Smält önskad mängd vax i skålen i vattenbad. Det går åt lite mer än man tror, men det går ju att fylla på i efterhand. Häll en bottenskyla i formen och sätt dit veken. Håll veken rak och fyll på med mer bivax. Låt det stelna och klipp sedan av veken till önskad längd.
Till skillnad från doftljusen jag berättade om innan kan man använda de här ljusen direkt, de behöver inte vila till nästa dag.

Färdiga bivaxljus i hjärtformar. De brinner så fint och doftar verkligen gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *