Världens bästa lasagne och upphovsrätten

Upphovsrätt till recept existerar inte, på samma sätt som det gör för t ex musik. Möjligen skulle man kunna hävda att det är ett plagiat om någon har kopierat receptet rakt av, men så fort man ändrar det minsta lilla i receptets mått, ingredienser eller i beskrivningen har man gjort receptet till ”sitt”. För mig är det självklart att ange källan så fort jag inte har hittat på ett eget recept eller gjort ändringar i ett befintligt. Det är väl bara trevligt att ett riktigt bra recept får spridning, och att personen bakom får den rättmätiga äran. Men jag har förstått att alla inte tänker som jag, beroende på okunskap eller för att man helt enkelt inte förstår varför det skulle vara viktigt. Eftersom jag själv är musiker och kompositör är jag förkämpe för upphovsrätten och tillhör det fåtal som aldrig har laddat ner musik och filmer via piratsajter.

Redan som tonåring var jag engagerad i upphovsrättsfrågor och jag blev rejält sur när jag såg ett recept i Allt om mat på vegetarisk lasagne. Det receptet hade ju min mamma varit först med!! Inte för att mamma hade publicerat sitt recept någonstans och någon hade snott det, nej då. Men jag kunde inte riktigt förstå att en annan person kunde sitta inne med ett exakt likadant recept som hon, och dessutom ha mage att skicka in det till ”Mitt bästa recept”!

Här är det omstridda receptet i alla fall. Jag har ändrat på några mått och ingredienser så ska man hårdra det så är detta inte varken mammas eller damen i Allt om mats recept, utan mitt eget.

 

Vegetarisk lasagne, 4 portioner

1 paket lasagneplattor

1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk oregano
1 tsk basilika
2 stänk tabasco

300 g fryst spenat
1 stor burk keso
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm riven muskotnöt

3 dl riven ost, gärna flera sorter blandade

Sätt ugnen på 225 grader.

Fräs löken i olivolja. Tillsätt krossade tomater, buljongtärning och tomatpuré. Krydda med salt, peppar, oregano, basilika och tabasco. Koka ihop i c:a 10 min.

Värm spenaten i en kastrull. Tillsätt keso. Krydda med salt, peppar och muskot.

Smörj en fyrkantig ugnsform med lite olivolja. Lägg ett lager lasagneplattor i botten. Bre ut ett lager tomatsås, ett lager plattor, ett lager spenatblandning, ett lager plattor osv. Överst ska det vara ett lager lasagneplattor. Strö osten ovanpå det.

Grädda mitt i ugnen i c:a 25 minuter. Servera gärna med en sallad.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *