Den bästa pizzan och storhandlings-strategin

Mat är viktigt, och att planera, handla och laga mat är något som jag prioriterar. Det får lov att ta den tid det tar. I min familj är det jag som har det övergripande ansvaret för att planera vad vi ska äta. Lagar mat, bakar bröd och samlar och självhushållar är det också mest jag som gör, men min man och mina barn lagar också mat och bakar en hel del. En gång i månaden beställer vi stapelvaror ifrån Matsmart, som är en uppsamlingsplats för överbliven mat där priserna är rejält sänkta och man får en stor och tung låda full för bara 49 kronor i frakt.

På tisdagskvällen skrivs inköpslistan. Först tittar jag efter vilka ”grundvaror” som behövs, såsom smör, bröd, grönsaker till sallad, frukt osv, men också tvättmedel, tvål och annat som inte är mat. Efter det görs matsedeln. Den ser ganska olika ut från vecka till vecka beroende på vad det är för säsong, vilka som är hemma och hur mycket tid det finns till matlagning. Jag brukar försöka prova något nytt recept varje vecka, antingen på en middagsrätt, en efterrätt, något att baka eller kanske en smoothie.

Nästa dag handlar jag och min man. Vi har Netto, Ica och Coop i Simrishamn och vi storhandlar nästan alltid på Coop. Det är en stor, luftig affär där det sällan blir trångt, utbudet är ganska bra och det finns självscanning. Att handla är onsdagens projekt. Jag tål inte stress längre och gör helst bara en sak i taget.

Det är skönt att komma hem med all mat och veta att ännu en vecka är räddad. Jag känner mig rik när skåp och lådor är fyllda. Visst går man in i affären någon mer gång i veckan och köper något som man glömt eller som tagit slut men jag tror att det sparar väldigt mycket tid och tankemöda att bara göra matplaneringen och inköpen EN gång i veckan. Det passar åtminstone mig och min familj väldigt bra.

 

Om man tycker det är ett trevligt familjepyssel att göra pizza tillsammans bjuder jag här på mitt allra bästa recept som har inspiration från många olika håll. Det är en ”grundpizza” av Margherita-typ som man kan lägga till sina favoritingredienser till, om man vill. Vill man lägga t ex skinka eller svamp på pizzan, gör man det OVANPÅ osten, som pizzabagarna själva gör. Annars blir osten till ett tjockt pansar som döljer allt annat på pizzan.

 

Pizza, 4 portioner

 

1/2 paket blå jäst
2 dl kallt vatten som värmts upp till fingervarmt
1/2 tsk salt
2 msk olivolja
2 msk mjölk
5 dl vetemjöl eller dinkelsikt
1 burk pizzasås
1 mozzarellaost
2 dl riven lagrad ost
Några basilikablad
Smaksatt olja att ringla över
Flingsalt

Smula ner jästen i en bunke och häll på det ljumma vattnet. Lägg i salt. Rör ut jästen. Tillsätt hälften av oljan samt mjölk och mjöl. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt i bunken.  Mjöla lite på bakbordet, häll ut degen och knåda den ordentligt genom att skjuta den fram och tillbaka med handloven tills den blir seg och elastisk. När degen blir lydig och smidig, diska bunken och torka den torr. Olja bunken invändigt med resten av oljan och lägg ner degen. Ställ den att jäsa täckt med en handduk i minst en timme.

Mot slutet av jästiden, hetta upp ugnen till 275 grader. Knåda degen lite i bunken. Bre ut ett bakplåtspapper på en plåt och ställ samtidigt in en annan tom plåt i ugnen. Kavla ut degen på plåten med bakplåtspapperet.

Bred på pizzasås. Det är inte säkert att hela burken behövs, degen ska inte bli för blöt. Lägg sedan på riven ost och sist eventuella övriga ingredienser. Ringla olja över och strö på lite flingsalt.

Ta ut den varma plåten ur ugnen och låt pizzan och bakplåtspapperet glida över från den kalla till den varma plåten. Detta gör att pizzabotten blir krispig.

Grädda pizzan i den starka ugnsvärmen i 12 minuter.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *