Utgiven på förlag – en kompositörs dröm

Nu under april utkommer en av mina kompositioner för första gången på förlag. Förlaget heter Musikförlaget Cantate och ligger i Östergötland, inte så långt ifrån Borensberg där min morfars släkt har sina rötter. Man kan redan nu förbeställa noterna via mejl till info@noteria.se och de ingår också i förlagets abonnemangsserie.

Jag började mig spela piano som sexåring och redan då hittade jag på små stycken. Jag kunde inte skriva noter, så jag fick lära in allting utantill. Konstigt nog kommer jag ihåg ett par av de där små styckena än idag.

Komponerandet fortsatte sedan att följa mig genom livet. När jag i tidiga tonåren bestämde mig för att bli kyrkomusiker och började spela orgel, blev det naturligt att skriva för orgel, och senare även för kör och solosång. Jag hade en mycket sympatisk och uppmuntrande professor i arrangering och komposition på Musikhögskolan i Malmö, nu avlidne Johannes Johansson, som lovordade mina alster och absolut tyckte att jag skulle fortsätta skriva musik. På senare tid har jag samarbetat med etablerade tonsättare som Dag Lundin och Maria Löfberg genom att ordna konserter då vi själva och tillsammans med andra musiker har framfört egna nyskrivna verk.

Kyrkomusikeryrket bjuder ju på många tillfällen då man kan framföra sina egna verk. Så det är bara att skriva på, för att fylla ut luckor som man tycker finns i den befintliga repertoaren, och för att det är en så kreativ och rolig process.

Många drömmer om att få sitt bokmanus antaget av ett förlag. Jag hade också tyckt att det vore häftigt att få uppleva det någon gång, jag skriver ju inte bara musik utan också skönlitterärt. Jag har faktiskt skickat in ett bokmanus till Bonniers, och fått bra kritik i refuseringsbrevet. Jag har också kommit till final som en av fem i en romantävling hos ett annat bokförlag, där högsta vinsten var att bli utgiven. Med musiken har jag inte varit lika aktiv för att bli utgiven, utan egentligen bara låtit ett enda förlag titta på några utav mina noter. Men det var precis lika stor glädje när musikförlaget mejlade och sa att de ville ge ut Bröllopsmarsch från Tryde. Kunde jag kunde tänka mig det?
IFALL JAG KUNDE TÄNKA MIG DET?
Hade de bett mig slicka golven rena på förlaget hade jag gjort det!
Jag och min man firade med en flaska bubbel som vi råkade ha hemma, en tisdag i februari.

Det har varit en rolig process att se nothäftet växa fram. Kontraktsskrivning, notritning, korrekturläsning, formgivning, marknadsföring, det är mycket som ingår och det känns verkligen som ett fint samarbete där jag har fått bidra och vara delaktig i alla bitar. Det är riktigt roligt att vi kunde använda en bild från mitt och min mans bröllop som omslagsbild. Det är nog den finaste bilden jag har på oss två, och vi är lite utsuddade för att det inte ska bli alltför personligt, men alla som känner oss ser förstås ändå att det är vi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *