Min kapselgarderob

Jag har alltid varit mycket intresserad av vackra kläder. Inte av att följa modet, utan att hitta min egen stil och följa den. Jag har länge velat bygga upp en hållbar garderob av mina favoritkläder och ha en långvarig relation med alla plagg, men inte haft de rätta verktygen för det. Det blir alltid för mycket shoppande och för många kläder som sväller ut i garderoben om jag inte sätter upp regler för hur jag ska göra.

När jag har läst om minimalism på nätet har jag stött på begreppet kapselgarderob, mer känt genom sitt engelska namn capsule wardrobe. Det var ett koncept som tilltalade mig och som det inte borde ta alltför lång tid att anamma, eftersom jag redan hade bra ordning bland mina kläder och bra balans mellan antalet plagg. Människor tenderar till att bara använda några procent av sin garderob om den inte är strukturerad och genomtänkt. Man är ofta ängslig i sina val och köper gärna många liknande plagg, t ex fem svarta t-shirts på en gång, istället för att försöka hitta sin egen stil med olika färger och snitt på kläderna. Själv ogillar jag begreppet ”baskläder” väldigt mycket och tycker att livet är alldeles för kort för att klä sig i vit t-shirt och tråkiga jeans. Jag vill ha färger, spets, mönster och roliga detaljer.
Jag vet att minimalism handlar om att förenkla på alla plan, och om det underlättar att bara ha en viss typ av plagg i garderoben för att inte behöva stå och välja kläder en lång stund, så har man samtidigt sparat tid och energi till större frågor och det finns säkert många som mår bra av det. Men jag står gärna framför garderoben och väljer och vrakar en stund eftersom det är ren njutning för mig att titta på mina vackra kläder!


Några klänningar och blusar i min vinterkapsel.

Kapselgarderoben bygger på att man har en ”kapsel” för varje årstid. Jag bor i Skåne och behöver tre kapslar: en med kläder för november-mars, en för april-maj och september-oktober samt en för juni-augusti. En del av kläderna överlappar och finns med i mer än en kapsel.

Antalet plagg i varje kapsel ska dock vara konstant. I en ”äkta” kapselgarderob ska det vara 33 plagg, men man kan välja allt mellan 20-40 plagg och det är också individuellt vad man räknar in i kapseln. Man får inte köpa något nytt förrän det är dags att kassera något av plaggen i kapseln.

Jag valde 40 plagg eftersom jag som sagt är väldigt förtjust i att äga vackra kläder. I dessa 40 plagg räknade jag INTE in skor, ytterkläder, tillbehör som leggings och undertröjor/linnen som inte syns och/eller kan användas för sig själva, specialplagg som t ex min julklänning, och inte heller träningskläder, myskläder, underkläder, strumpor och sovkläder.

I en kapselgarderob är det bra om man kan kombinera många av plaggen för att ge variationsmöjligheter. Däremot är det en myt att man bara måste ha svarta, vita och grå kläder i kapselgarderoben. Jag har själv en ganska färgglad kapselgarderob. Jag utgår från naturvitt, beige, turkos, blått, rosa och brunt och kompletterar med några svarta och vita plagg och något enstaka plagg i andra färger. Det är mina favoritfärger som jag även håller mig till när det gäller inredning.

Om ett plagg går sönder eller får fläckar börjar jag alltid med att försöka fixa till det själv. Om det inte finns något att göra utan plagget måste kasseras brukar jag börja att leta efter ett liknande plagg på Tradera innan jag i sista hand köper ett nytt. Jag försöker numera att bara hitta kläder som ”glittrar”, det vill säga som jag känner något alldeles särskilt för. Då vet jag att jag verkligen kommer att använda kläderna och inte tröttna på dem lite när som helst. Det tar förstås lite mer tid att hitta de rätta plaggen när man är så kräsen, men å andra sidan vet jag vilka märken jag gillar och har ofta en bild i huvudet av hur plagget ska se ut. Jag är heller inte så otålig som förr, utan kan vänta på att rätt tillfälle dyker upp. Jag vet att livet inte tar slut för att något saknas i garderoben. Jag köper aldrig flera plagg av samma sort och färg samtidigt, utan det finns alltid någon variation, någon detalj som skiljer dem åt.

Ytterkläder och skor räknar jag som sagt inte in i kapseln. Det är en dyr kategori och här kan man försöka skaffa så multifunktionella plagg som möjligt. Jag har mycket sneakers (och ballerinaskor på sommaren), för att de är bekväma i alla situationer och tillräckligt snygga för att även passa till finare tillfällen.

Det här är mina kapslar:

Sommar:
1 kofta
3 par capribyxor
1 par shorts
1 vardagskjol
6 plagg till jobbet (kostym, tre skjortor och ett par byxor)
5 klänningar
1 finare klänning till fest och konsert
1 finare kjol
7 kortärmade toppar/blusar
8 t-shirts
6 tröjor
= 40

Höst/vår:
1 kofta/poncho
5 par byxor
6 plagg till jobbet (kostym, tre skjortor och en lång kjol)
2 finare klänningar till fest och konsert
7 klänningar
3 finare kjolar
9 långärmade toppar/blusar
1 par finare byxor
6 tröjor
= 40

Vinter:
1 kofta/poncho
5 par byxor
6 plagg till jobbet (kostym, tre skjortor och en lång kjol)
2 finare klänningar till fest och konsert
7 klänningar
3 finare kjolar
9 toppar/blusar
1 par finare byxor
6 tröjor
= 40

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *