Trilla dina egna örtpiller

Idag tänkte jag berätta hur man kan trilla sina egna piller av diverse örtpulver. Det är ett väldigt mysigt kökspyssel att roa sig med nu på vintern, när mörkret fortfarande faller ganska tidigt och det ännu är långt till våren och man behöver alla extra energikickar man kan få. Dessutom är det ett oerhört bra sätt att få i sig t ex ashwagandha, nässlor eller andra bittra och inte så välsmakande malda örter. Kanske har du köpt några sådana pulver men vet inte hur du ska använda dem, för de förstör hela frukosten om du strör dem på yoghurten? Eller så plockade du växter i somras, torkade och malde dem, men inte är de godare för att du har gjort jobbet själv? Då måste du absolut prova att göra örtpiller!

Jag tycker om örtpiller av en mängd olika anledningar. Inte minst för att örterna i min värld verkligen är medicin, både förebyggande men också mot olika åkommor. Och då känns det mer ”på riktigt” att ta ett piller om dagen än att hålla på och dutta med att strö pulver på maten eller i smoothies, vilket åtminstone jag lätt glömmer bort att göra. Det kan också vara ett bra sätt att få i barn lite extra nyttigheter.
Man kan börja lite försiktigt med att prova ett örtpulver som man är nyfiken på, sen när man blir lite mer biten kan man prova att blanda flera. Läs bara på ordentligt först vad örterna är bra för och så att de går ihop med eventuella mediciner från doktorn. Läkarna brukar tyvärr inte vara så bra på att svara på sådana frågor, medan den som är utbildad i örtmedicin ska kunna svara på vilka örter som kan krocka med vilka mediciner. En bra blandning såhär i vintertider är nässla och nypon. Båda dessa pulver går att göra själv med egna torkade och malda örter men finns också att köpa antingen i din lokala hälsokostaffär eller på t ex Rawfoodshop.

Receptet är följande:
1 dl örtpulver av en eller flera sorter
1 msk honung

Lägg örtpulver och honung i en skål och rör om med en sked tills det blir en pasta. Tillsätt lite vatten och rör om tills du får en konsistens som är ganska fast och håller ihop utan att kladda. Rulla små piller, de kan vara runda eller avlånga men behöver inte vara riktigt så små som ”vanliga” tabletter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt torka i ugnen på svag värme, max 40 grader tills de är helt torra. Sedan lägger du dem i en burk av glas eller metall och förvarar dem i kylskåpet, där de håller i en evighet. Ät dem som en kur eller då och då vid behov, beroende på vad det är för ört och vad de ska fylla för behov.

 

4 kommentarer

 1. Tack för dina underbara tips
  Blir så glad av dem ! Har plockat en massa örter i somras
  Nässla Dagggkåpa Maskrosblad o rot groblad mm
  Nu vet jag vad jag ska göra med dem
  Tack också för tips om öron o ögonmassage
  Tänker börja med detta
  Tack för att du delar med dig av din kunskap

 2. Här har jag missat att göra små piller av pulver
  Har varit i sommar och plockat rödklöver nässlor men inte tillräckligt tyvärr groblad
  Svårt ibland att veta vart dom olika växterna växer vill plocka älgört johannesört och en massa flera tack för en jätte bra blogg ?älskar att vara ute man glömmer bort allt när man plockar ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *