Öronmassage

Förra veckan lärde jag ut ögonträning och ögonmassage. Idag tänkte jag gå igenom lite om öronmassage.

Man vet inte riktigt i vilket land som öronmassagen började, men antingen var kineserna, tibetanerna eller indianerna först. Kineserna kunde detta med akupunktur och akupressur redan för flera tusen år sedan, och indianerna sysslade med zonterapi för lika länge sedan.

I örat finns det hela 117 akupunkturpunkter, så det säger sig självt att det måste vara effektivt att massera öronen.
Själva tekniken går ut på att sätta två fingrar (förslagsvis tummen och pekfingret) på vardera sidan om örsnibben, nypa tag och rulla örsnibben ungefär som när man rullar en ärta. Man masserar i 15-20 sekunder och flyttar sedan fingrarna en halv centimeter uppåt örat tills man kommer runt hela örat. Mot slutet får man vända på fingrarna så tummen kommer på framsidan och pekfingret på baksidan av örat. När man har gått runt hela örat tar man till sist örtappen.

Punkterna man kommer åt om man följer detta schema är följande:
1. Synen, svalget, tungan, svalget och halsen (örsnibben)
2. Nacke, skuldror och axlar (första delen av ytterkanten på örat)
3. Händer, fingrar och armar (mitten av ytterkanten på örat)
4. Rygg, bröst och mage (mitten av ytterkanten på örat)
5. Höfterna, bäckenet och bålen (högst upp på ytterkanten av örat)
6. Ben, knän, fötter, tår och säte (översta delen av örat – här kan det vara dags att vända greppet så tummen kommer på framsidan)
7. De inre organen (första delen av inre kanten av örat)
8. Magsäck, tarmar, hjärta, lungor, bronker och luftvägar (sista delen av inre kanten på örat och hela vägen in i örat tills kanten slutar – här kan det vara dags att åter vända greppet så att tummen kommer på baksidan igen)
9. Hörsel och matsmältning (örtappen)

Känner man sig trött och vissen kan man köra en omgång öronmassage, det sätter igång väldiga energier. Man kan även komma tillrätta med obalanser om man lägger lite extra krut på de akupunkturpunkter där man upplever kroppsliga besvär. Jag tycker att det är en häftig gammal kunskap att besitta och brukar uppleva att en stor värme fyller kroppen efter en öronmassage.

Prova gärna och berätta om era erfarenheter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *