Naturlig tandvård

Det finns en stor marknad för fluorfria tandkrämer, vilket kanske en del av er redan känner till. Annars är det bara att ta en koll på utbudet i närmaste hälsokostbutik eller hos Bodystore, Jordklok eller Rekoshoppen. Och de fluorfria tandkrämerna finns naturligtvis av en anledning – att människor är oroliga över innehållet i konventionella tandkrämer och söker sig till andra alternativ.
I det här inlägget tänker jag inte diskutera för eller emot fluor och tandläkarbesök, utan istället berätta hur man kan sköta om sina tänder hemma på ett naturligt sätt. (Här finns ett intressant inlägg om fluorets påverkan, skrivet en annan hälsobloggare.) Jag kommer ge flera olika tips på hur man kan höja och bibehålla sin tandhälsa, och självklart är det upp till var och en hur man vill applicera dessa råd. De ersätter förstås inte kvalificerad tandvård i de fall det behövs.

För den som vill prova att gå över från fluortandkräm till någon fluorfri variant är det viktigt att först tänka på några saker. Eftersom fluoret i viss mån skyddar mot kariesangrepp är det därför ett måste att man redan har en god kosthållning, d v s inte äter något med socker i mer än högst någon gång om dagen. Efter att ha ätit en frukt eller druckit juice kan man gärna skölja munnen med vatten.
Fytinsyra, som finns i bl a spannmål, nötter, frön och baljväxter, kan också ge sig på tänderna, särskilt om man redan har småhål som behöver läkas ifred. Man kan antingen minska ner på dessa livsmedel eller lära sig hur man blötlägger dem för att få bort en del av fytinsyran, t ex genom att läsa den här artikeln.

Även barn och ungdomar kan borsta med fluorfri tandkräm om de bara äter en bra kost och inte slarvar med tandvården.

Det är viktigt att känna till att emaljen på våra tänder inte bryts ned av brist på fluor, men däremot behöver emaljen magnesium. Tillräckligt med magnesium ger stark emalj, förutom att magnesium behövs för ungefär 300 andra funktioner i kroppen. Så skaffa ett bra magnesiumtillskott, och det ska inte vara apotekets eget märke, för apotekets kosttillskott håller för låg kvalitet och har för lågt innehåll av det verksamma ämnet. Här finns ett bra magnesiumspray till bra pris som många är väldigt nöjda med. Det är också bra att komplettera med ett multimineraltillskott.

Sedan är det bara att pröva sig fram till en tandkräm man gillar och är nöjd med, bland märken som t ex Weleda, Kingfisher och Dr Organic. De aktiva ämnena i fluorfria tandkrämer kan vara t ex kol, fänkål, aloe vera, salt eller pepparmynta. Jag brukar själv använda Kingfisher´s med fänkål och Weledas salttandkräm.
Det finns också en del som tillverkar sin egen tandpasta. Det blir naturligtvis billigare i längden. Jag har sett ett recept (som jag dock inte har provat själv) där msm-pulver (organiskt svavel), bikarbonat, gurkmeja, kolloidalt silver och kokosolja ingick, dock inga proportioner så man får pröva sig fram tills man får en bra konsistens och smak.

För att ytterligare förbättra tandhälsan har jag själv utvecklat en extra tandvårdsrutin, förutom att som vanligt borsta tänderna morgon och kväll, skölja munnen efter söta och sura livsmedel samt ta magnesiumtillskott. En dag i veckan brukar jag skölja munnen ordentligt med en liten hutt kolloidalt silver, eller silvervatten som man brukar kalla det till vardags. Det är en bakteriedödande vattenreningsprodukt som också är bra till mycket annat, och som går att köpa i hälsokostaffären eller i någon av de nätbutiker jag föreslår ovan. Efter att ha spottat ut silvervattnet tar jag tandstickor från Humble Brush och rengör mellan tänderna. Sedan borstar jag tänderna med en tesked bikarbonat, en droppe jod (Lugols lösning) och en droppe eterisk tea tree-olja, vilket både ger en mild slipning av tänderna och en omgång för tandköttet (jag hade jämt blödande tandkött förr, men aldrig nu längre). Till sist gör jag s k oil pulling: jag sköljer runt en matsked kokosolja i munnen i 10-20 minuter, innan jag spottar ut i SOPORNA (vasken kläggar igen ganska fort om det hamnar där). Kokosoljan är fantastisk till så mycket och inte minst till tandvård. Om den får verka riktigt länge i munnen drar den ut bakterier och andra parasiter, motverkar karies, tandköttsinflammation och tandlossning samt hjälper tänderna att ta upp kalcium. Inom ayurvedan (en mycket gammal indisk läkekonst) anser man att oil pullingen inte bara berör munnen utan hela kroppen och kan hjälpa mot allt ifrån allergi till sömnlöshet. Det kanske kan vara värt att prova?

För den som har fått smak för det holistiska synsättet även när det gäller tandvård, kan det vara bra att veta att det faktiskt finns några tandläkare som jobbar på det viset. T ex den här kliniken i Skåne.

Det kan kännas lite konstigt och våghalsigt i början, när man slutar med fluortandkräm och byter till andra alternativ. Man vågar liksom inte tro på att de naturliga alternativen kan vara lika potenta, och får för sig att hela kroppen kommer att rasa ihop med försämrad hälsa som följd. Men jag, som har gjort många sådana här övergångar från det konventionella till mer naturliga alternativ, kan intyga att efter de första stapplande stegen blir hälsan bara bättre, och det händer även något annat: du får ökad makt, insikt i och inflytande över din hälsa, vilket i sig är en stor vinst för självförtroendet. Så det är absolut värt att prova! Våga tro på att naturen har de hjälpmedel du behöver, och lyssna på din kropp vilka just dina behov är!

Lycka till med den naturliga tandvården!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *