Jag tycker om att omge mig med levande ljus och goda dofter, och med doftljus får man ju både och. Nackdelen med köpta doftljus är förstås priset, som många gånger är löjligt högt med tanke på hur snabbt de brinner ut. Dessutom kan det vara svårt att hitta rätt i djungeln av doftljus om man som jag är känslig för syntetiska dofter och helst också vill att det ”brännbara materialet” ska vara av hög kvalitet. Det finns sådana ljus, gjorda på ekologiska vaxer och med ekologiska eteriska oljor som doft, men de är ganska sällsynta och förstås också dyra – kanske mer än 300 kronor för ett ljus som man tänder vid några få tillfällen innan det tar slut.
Ett trevligt och billigt alternativ är att tillverka sina egna doftljus, vilket jag provade att göra häromveckan. Ljusvekar kostar inte många kronor, och det kan eventuellt vara det enda man behöver köpa, beroende på vad som redan finns hemma. I övrigt behövs: formar av metall eller värmetåligt glas, doftoljor eller eteriska oljor samt ljusstumpar (gärna i olika färger). Har man inte några formar, dofter eller ljusstumpar kan man köpa metall- eller glasformar, doftoljor och smältbara vaxer på t ex Panduro eller Doft och Veke. Det kan också vara fint att dekorera ljusen med torkade blomblad.
Förutom dessa ingredienser behövs en kastrull, en metallbunke som får plats i vattenbad inuti kastrullen samt träpinnar att röra med, t ex grillpinnar. Om man smälter ljusstumpar kan det dessutom vara bra med en pincett att ta bort gamla vekar med. Tänk på att bara använda redskap som du inte är rädd om, för du kommer sannolikt inte att få rent bunken och pincetten ordentligt igen. Kanske är det lika bra att tillägna doftljustillverkandet några egna redskap?
Gör så här:
Placera en veke i mitten av varje ljusform. Lägg ljusstumparna eller vaxet i bunken och värm upp vattnet (det behöver inte koka). Ta bort eventuella gamla vekar. När ljusmassan är genomskinlig och flytande, häll över det i formarna. Håll i veken om det behövs, så att den stannar kvar där det är tänkt. Vänta några minuter så att ljusmassan svalnar, droppa sedan i några droppar doftolja eller eterisk olja i varje form och rör om med träpinnen. Lägg också gärna i några fina torkade blomblad. Ljusmassan stelnar ganska fort, så det är bra att inte göra för stor sats åt gången så att man hinner fixa både med vekarna och dofterna innan det är för sent. Det är bättre att göra flera satser efter varandra om man har många formar man vill fylla. När ljuset har stelnat kan veken klippas av till önskad längd. Låt sedan ljuset vila ett dygn innan det tänds.
Jag blev mycket nöjd med mina doftljus. De blev snygga, de brinner lugnt och fint och de doftar jättegott. Jag gjorde 10 stycken, så jag hoppas att de kommer att räcka en bit in på vintern, och sedan har jag förmodligen samlat tillräckligt med ljusstumpar för att kunna göra nya (och givetvis återanvända samma hjärtformar om och om igen!).
Riktigt bra inlägg, testade att göra lite ljus (med doft av saffran) nu inför julen – blev inget hit med doften 😀 Får testa andra dofter nästa år!
Vad roligt, tack! Ja, det är bara att prova sig fram vad det gäller vilka dofter som passar, och hur mycket doft man vill ha till ljusmassan, svårt att säga något generellt eftersom det är upp till var och en 🙂
Hej. Jag har letat men inte hittat något om vad det kostar att tillverka ett doftljus själv av tex raps eller soja i storlekar 250-600 ml.
Tacksam för svar
Hej! Tack för frågan. Jag gör själv bara doftljus av ljusstumpar, så det enda jag köper är behållare, vekar och doft, vilket gör det mycket billigare än att köpa ett färdigt doftljus. Kolla hos någon återförsäljare, som t ex doft och Veke eller Panduro 🙂