Örtskola del 1 – Brännässlan

Välkommen till min lilla örtskola! Under våren, sommaren och hösten kommer jag att på ett enkelt och grundläggande sätt gå igenom några vanliga svenska örter som kan odlas i trädgården eller hittas i naturen. Jag vänder mig både till nybörjaren och till den som kanske redan känner till och använder några örter men vill lära sig lite mer. Jag kommer inte att servera fullständig fakta om varje ört, det hade blivit alldeles för långa inlägg plus att jag inte kan göra alltför mycket gratis, utan detta kommer att bli en introduktion till växtmedicinens värld kryddat med mina personliga erfarenheter, som förhoppningsvis får dig att vilja komma ut i naturen och lära känna den lite bättre. Jag kommer att berätta om hur man kan använda växterna medicinskt, ibland kulinariskt och i förekommande fall till hudvård. I den här första delen skriver jag också lite allmänt om skörd, torkning och beredning av örtte, och det kommer jag inte upprepa varje gång.

Det är bra att ha en stadig korg med sig ut när man ska skörda. En sax eller en liten skördesax är också bra, kanske en plastpåse eller handske när man ska hålla i vassa eller brännande växter.

Först ut är brännässlan, som går att hitta i späda exemplar redan nu i södra Skåne, se bilden ovan. Den behöver nog ingen närmare beskrivning, de flesta har sett en nässla och det finns inga giftiga växter som den kan misstas för. Nässlan går att hitta både ute i naturen och kring bebyggelse. Vi är olika känsliga för nässlans brännhår, och jag rekommenderar att man tar en liten tunn plasthandske eller plastpåse över den hand som inte håller i saxen när man plockar. Man kan skörda nässlor hela säsongen, först de små späda och sen när de har vuxit upp tar man toppskotten. Undvik de stora, grova bladen. Framemot sensommaren kan man plocka fröställningarna och torka och mixa tillsammans med nässelblad till ett stärkande nässelpulver som kan strös på yoghurten eller blandas ner i en smoothie under resten av året. Växter kan torkas på särskilda torkställningar (finns t ex hos Impecta) eller utbredda på lakan, helst i ett mörkt och torrt rum. När man torkar en växt är det mycket viktigt att den verkligen blir knastertorr! Det kan ta minst en vecka. Det gäller att inte vara otålig, för blir det minsta lilla fukt kvar så möglar det. Förvara färdigtorkade örter i glasburkar eller papperspåsar. Skulle det ändå bli mögel måste allt som har legat i samma förpackning kastas. Det kan hända den bäste.

Hela nässlan kan användas, från rot till toppskott. Den är otroligt rik på vitaminer och mineraler, faktiskt innehåller den upp emot 70 olika näringsämnen. Nässlan är verkligen användbar till mycket. En av de allra bästa växterna att lära känna! Den har stärkande och renande egenskaper, inte minst för de inre organen men faktiskt för hela kroppen och immunförsvaret. Blodgenomströmningen ökar och kroppen blir mer basisk. För den som är trött och håglös eller har drabbats av utmattning är nässlan en god vän.

De flesta har nog ätit nässelsoppa, en soppa som är väldigt nyttig och god att få efter den långa vintern, när det är dags att fylla på sina krafter igen. Men det finns väldigt mycket annat man kan göra med nässlor. Matlagning förstås, där går nässlorna att använda lite på samma sätt som spenat. Det är viktigt att förvälla dem först, det får fram den goda smaken och brännhåren oskadliggörs. Vill man så kan man spara de förvällda nässlorna portionsvis i frysen, det är härligt att kunna ta fram mitt i vintern och laga mat på! Man kan också göra eget nässelsalt av färska eller torkade nässlor och havssalt som mixas, det blir otroligt gott och användbart.

Inom växtmedicinen är det vanligt att torka nässlor och göra ett te som renar kroppen. Det kan givetvis blandas med andra örter för att få ut ännu fler egenskaper av teet. Torkade nässlor bränns (liksom de förvällda) inte längre. Givetvis kan man även dricka färskt nässelte. 1 tsk torkad ört per kopp är lagom, lite mer om det gäller färsk ört. Låt örterna dra i 5-10 minuter under lock, det är viktigt för att de verksamma ämnena i teet ska stanna kvar. Detta är en generell dosering för allt örtte.

Nässelavkok är bra mot akne. Laga till ett te som ovan, låt det svalna av och badda det drabbade området.

Vad har du provat att göra av nässlor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *