Svartkålen – roligare än grönkål, godare än spenat

Jag upptäckte svartkålen för några månader sen. Svartkålen är en korsning mellan grönkål och savoykål och en väldigt lyckad sådan. Den har mörka, avlånga, tjocka blad som drar åt svartgrönt i färgen. Den är populär i det italienska köket och passar bra ihop med smaker som parmesan, grädde, olivolja, svamp och syrliga smaker. Den går utmärkt att odla i Sverige. Likt trädgårdsväxten daggkåpa samlar bladen vattnet i små glittrande pölar när man sköljer kålen, en vacker syn.
Jag tycker verkligen om att jobba med svartkål i köket. Man kan använda den dels som kål och dels istället för spenat eller mangold. Det är inte helt enkelt att hitta recept med just svartkål eftersom det inte riktigt har slagit igenom här i Sverige än. Man får ha lite fantasi när man köper hem ett knippe svartkål. Om man får slut på idéer kan man helt enkelt strimla och förvälla kålen i några minuter, låta svalna och sedan frysa in, så har man kålblad till en stuvning eller pajfyllning lite senare.

Här kommer ett bra pastarecept med svartkål som man kan förändra efter vad man har hemma. Viktigt är dock att det är lite hetta (vitlök, chili), lite krämighet (ost) och lite syra (citron). Och så får man inte missa svartkålen!

 

Spaghetti aglio e olio med rostade tomater och svartkål, 4 portioner

5-6 msk olivolja
3 klyftor vitlök
1 nypa torkade chiliflingor
400-500 g småtomater
1 paket buffelmozzarella
1 knippe basilika
Parmesan
Salt
Svartpeppar
Skalet av en citron
Några blad svartkål
Spaghetti till servering

Sätt ugnen på 180 grader. Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsform. Ringla över 1 msk olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen 40 minuter. Skiva vitlöken tunt. Häll resten av olivoljan i en stekpanna och lägg i vitlöken och chiliflingorna i den kalla oljan. Värm försiktigt tills vitlöken blir genomskinlig. Strimla svartkålen och låt den steka med någon minut. Koka pastan, häll av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen. Häll över vitlöksoljan över pastan. Ta ut tomaterna ur ugnen och häll hela innehållet i ugnsformen över pastan. Salta och peppra. Strimla basilikan, riv ner skalet av en citron, riv ner mozzarellan och häll över pastan. Hyvla över parmesan och droppa eventuellt över lite mer olivolja. Blanda runt allting ordentligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *