Grön glass på smöräpple

Smöräpple är ett annat ord för avokado, en frukt som vi oftast äter som grönsak, men som också passar ypperligt som konsistensgivare i efterrätter som glass och mousse. Avokadon tillhör släktet smörplantor och växer vilt i Syd- och Mellanamerika men odlas också på andra platser i världen. Den innehåller bl a nyttigt fett och kalium som är viktigt för hjärta och blodtryck. Det krävs 70 liter vatten för att odla fram en enda avokadofrukt, så tyvärr är det ingen särskilt klimatsmart råvara. I torra områden krävs det ännu mer vatten, upp till 320 liter per frukt, och avokadoodlingarna kan torka ut hela floder vilket t ex har skett i ett område i Chile. Så man får äta avokado med måtta, och helst bara under oktober till april då den importeras från närliggande länder i Medelhavsområdet.

Det är svårt att hitta den perfekta avokadon. Ska man köpa en så kallad ”ätmogen”? Eller ett helt nät, för att vara på den säkra sidan? Jag har inget bra svar att ge. Att köpa bra avokador är lite av ett lotteri. Bara för att det står att de är ätmogna, behöver det inte innebära att de inte kan ha blivit bruna och tråkiga på insidan. Jag har också varit med om att ett helt nät med sex avokador har varit beska och oätliga. Är de för omogna funkar det inte heller, då varken lossnar de från skalet eller har nått sin fulla smak. Om möjligt är det bästa att köpa några omogna avokador och låta dem ligga hemma på mogning några dagar.

Något som är ganska roligt på våren är att bjuda på en helt grön meny, där även efterrätten är grön. Förslagsvis kan man laga ramslökssoppa eller nässelsoppa med avokadoglass till efterätt.
När man bjuder någon på avokadoglass för första gången kan man mötas av viss skepsis, men de flesta brukar uppskatta den lena konsistensen och den goda och lite annorlunda smaken. Det är viktigt att mixa eller mosa avokadon ordentligt så att den blandar sig med övriga ingredienser; det är mindre lyckat att hitta hela bitar av avokado i glassen.

 

Avokado- och chokladglass, 4 portioner

4 mogna avokador
1,5 dl socker
2 msk pressad citron
2 dl vispgrädde
50 g mörk choklad

Mosa eller mixa avokadoköttet med socker och citron till en helt slät smet. Vispa grädden och blanda ner avokadomoset. Hacka chokladen grovt och blanda ner. Ställ in i frysen i fyra timmar, rör om ett par gånger under tiden.
Om man vill kan man servera med en röd hallonsås. Koka då 200 g frysta hallon (färska kan användas okokta) och passera genom en sil. Blanda hallonsåsen med 6 msk socker och häll den över den gröna glassen.

 

(Källor: Sydsvenskan, www.smasteg.nu)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *