Smultronlikören som svällde ut

När jag en dag inte hann äta upp alla smultron som hade mognat i trädgårdslandet, började jag söka på nätet vad man kan göra med smultron. Jag fastnade för att göra likör, något jag aldrig hade gjort innan. Men i mitt nya självhushållarliv gäller det att hela tiden prova nya saker.

Smultronplantorna bytte jag en gång till mig i en bytesgrupp på Facebook. Bären är vita och lika goda som den röda sorten, men någon vidare färg till likören skulle de ju inte ge. Jag bestämde mig för att utöka med några jordgubbar. Jag hade även fläderblommor och rosenblad på tork i förrådet som så småningom skulle blandas till te, och jag tog några av dessa också. Såhär blev receptet till slut:

Smultronlikör, 1 flaska

Ta fram en ren glasflaska av valfri storlek och fyll den till hälften med smultron, jordgubbar, fläderblommor och rosenblad.
Fyll på med brännvin så flaskan blir full.
Låt stå på en mörk plats i 10 dagar.
Sila och blanda i 1/2-1 dl florsocker. Har man bara vanligt socker hemma, kan man värma likören försiktigt tills sockret löser sig.
Servera likören kyld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *