Eko hudvård

Om man har bestämt sig för att äta mer ekologiskt, är inte steget långt till att man även vill att kroppsprodukter och smink ska vara naturliga och miljövänliga.
Jag hade hela badrumsskåpet och duschhyllan fulla av konventionella produkter när jag bestämde mig för att gå över till ekologiska och hemmagjorda produkter. Det tog sin lilla tid att fasa ut de traditionella märkena, för jag ville inte kasta något i onödan, men när jag äntligen hade återvunnit den sista konventionella förpackningen och istället hade skåpet fullt med ekoprodukter kändes det jättebra.
Borta är den tiden då ekovaror var dyra och hade fula förpackningar. Nu förpackas alla ekologiska kroppsprodukter och smink lika snyggt som vilka lyxmärken som helst. De doftar gott av naturliga doftämnen och ser aptitliga ut. Och de ligger verkligen helt rätt i tiden.

Medan man håller på och byter ut konventionella märken mot ekologiska kan man passa på att tänka efter vad det egentligen är man behöver. Många ekologiska produkter, t ex kroppsoljor, går att använda till många olika ändamål. Att det behövs en massa olika specialprodukter för varje kroppsdel är mest ett försäljningstricks.

Man måste också vara medveten om att man inte kan sluta läsa ingredienslistor bara för att man har gått över till ekologiska märken. En del företag försöker ”greenwasha” sig själva, d v s framstå som bättre än de är, och ekomärkningen tillåter tyvärr en viss andel ”sämre” ingredienser. Ekomärkningen är en snårig djungel och många små företag som tillverkar ekoprodukter struntar i märkningen då det bara gör det svårt och dyrt för dem. Ett litet företag som säljer deodoranter med tre ingredienser och som marknadsför sig som ekologiska men inte har någon ekocertifiering, kan alltså ha en bättre produkt än ett större företag med ekomärkning. Läs alla innehållsförteckningar och var en kritisk kund!

Mycket kan man tillverka själv om man är intresserad av det, t ex salvor, doftande kroppsoljor, skrubb och body butter. Ofta behövs inte mer än två-tre ingredienser. Det kan vara skönt som omväxling till alla kilometerlånga innehållsförteckningar när man köper t ex en konventionell ansiktskräm. Ju färre ingredienser och ju fler med enkla namn som man känner igen, desto bättre för kroppen. Solkräm är ett exempel på en produkt med en massa onödiga ämnen som man inte vill ha på sin fina hud. Det duger bra att istället använda jojobaolja, som har en härlig vaxartad konsistens och ”inbyggd” solskyddsfaktor, och om man vill ha en olja med ännu högre solskyddsfaktor kan man ta vetegroddsolja. Blanda med någon eterisk olja för lite god doft, sedan är det klart.

Det finns numera många fina varor att välja på om man vill köpa ekologiskt. Här rekommenderar jag några av mina favoriter. Allt finns att köpa på Jordklok, Kicks, Grön skönhet, Bodystore och Märkbart.

Tvål, duschkräm, schampo och balsam: Urtekram och Faith in Nature
Kroppsskrubb: Urtekram
Ansiktsskrubb: Dr Organic
Tandkräm: Urtekram
Dagkräm: Soléy
Nattkräm: Dr Organic
Rengöringskräm: Maria Åkerberg
Ansiktsvatten: Rosenvatten från Crearome
After sun: Aloe vera-gel från Dr Organic

När det gäller smink har jag inte kommit så långt så att jag har bytt ut riktigt allt än. Ett krav för att byta till en ekologisk produkt för mig måste vara att den är lika bra eller bättre än den konventionella, och tyvärr kan det vara lite svårt att hitta bra ersättare till sina sminkfavoriter. Om det finns många ekologiska hud- och kroppsvårdsprodukter, ligger sminksidan tyvärr lite efter i utvecklingen.
De ekomärken jag hittills har testat är Avril, UNE och Estelle&Thild, som finns att köpa på några av webbshopparna ovan. Jag är också väldigt förtjust i Back to Earth, ett litet företag i Dalarna som tillverkar miljövänligt mineralsmink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *