Blommor i maten

Något som är väldigt kul och estetiskt tilltalande är att dekorera mat och dryck med ätbara blommor. Det tar matlagandet till en ny nivå och det blir mycket roligare att servera maten – och förstås även att fotografera den, om man brukar roa sig med det.


Daglilja, en vacker blomma att dekorera maten med. 

Under vår, sommar och höst finns det en mängd ätliga blommor att laga mat med, både i trädgården, på fönsterbrädan och ute i den vilda naturen. De flesta har inget större smak- eller näringsvärde utan man använder dem främst som ögonfägnad. Det går även att spara blommor om man vill bjuda på blommiga drinkar även mitt i vintern. Då fyller man ett iskubsfack med vatten och lägger i så många blommor man önskar. Man kan dekorera såväl drinkar som sallader, såser och efterrätter med blommor. Man kan ofta använda hela blomman, bara man plockar bort så mycket som möjligt av de gröna foderbladen och stjälken. Det går också bra att plocka isär kronbladen och strö över maten, det är det bästa alternativet bl.a. när det gäller ros, nyponros, solros och ringblomma.

På våren kan man börja plocka violer, penséer, tusensköna, maskros och syrén till sina matdekorationer.
På sommaren använder man solros, klöver, rölleka, blomsterkrasse, gurkört, daglilja, kryddblommor (även kattmynta), ringblommor, ros, lavendel, stockrosor, fuchsia, fläder, primula, sommarflox, kaprifol, cikoria, blåklint, malva och nyponros.
På hösten är det bara att fortsätta ta av de blommor som jag har räknat upp här, så länge de blommar och ser spänstiga ut. Har man pelargoner inne på fönsterbrädan går dessa alldeles utmärkt att använda i maten året om.

Det finns inget tvång att man måste äta blommor och kronblad i maten, utan det går att diskret lägga ”dekorationen” åt sidan om man tycker att det känns ovant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *