Skulle allt vara lättare om…?

 

Skulle livet vara lättare om…
… jag älskade att shoppa?
… jag bodde i ett stort och lyxigt hus?
… om jag åkte till jobbet klockan 07 på morgonen och kom hem klockan 17, med en timmes restid åt båda hållen?
… om jag strävade efter att klättra i karriären?
… om jag tyckte om att ha mina barn på dagis och fritids när de var mindre?
… om jag tyckte att skolsystemet var bra och att det inte behövs något alternativ till skolplikten som t ex läroplikt och hemundervisning?
… om jag brydde mig mer om mitt utseende, gick till frisören ofta och fixade naglarna på salong?
… om jag nöjde mig med fem lediga veckor om året?
… om jag ägnade varje helg åt att träna på gymmet, umgås med min stora bekantskapskrets på fester och middagar och göra en massa andra aktiviteter?
… om jag tyckte det var coolt med en ny, stor och snygg bil?
… om jag älskade att åka på charterresor till solen?
… om jag tyckte om att pensionsspara i fonder?
… om jag, som oändligt många andra, tyckte att detta var livet, skulle jag vara lyckligare då?

Jag läste en liknande frågeställning någonstans för någon vecka sen och har funderat väldigt mycket över den sedan dess. Skulle jag ha ett enklare liv om jag inte vore så systemkritisk?
Ja kanske på något sätt, eftersom det hade inneburit en viss trygghet och flocktillhörighet, men jag har väldigt svårt att se mig själv leva ett sådant liv. Det vore alldeles för själsdödande, eftersom jag värdesätter helt andra saker. Dessutom är jag van sedan länge att inte vara som andra, det är medfött och numera är jag stolt över alla sätt jag ”sticker ut” på.
Ovanstående punkter innefattar mycket av det som definierar ett ”gott liv” enligt många. Men frågan är hur många som har blivit lärda och uppfostrade att leva ett sådant liv? Att det förväntas av deras familj och vänner? Men förr eller senare hinner nog verkligheten ifatt den som inte lever enligt sin inre kompass. Många av oss som har valt att leva ett enklare liv har ju faktiskt våra ”rötter” i en storkonsumerande livsstil men har vänt om av olika anledningar. Utbrändhet. Omsorg om planeten och mänskligheten. Kanske bara en trötthet på att konsumera. Eller trötthet på att ständigt behöva dra in en massa pengar istället för att bara finnas till och ha det bra. Listan kan göras lång.

Livet kanske inte är lättare för mig än för dem som definierar sig genom shopping och status. Var och en får bli salig på sin tro. Det enda jag vet är att jag har hittat en harmonisk och fridfull tillvaro bortom de budskap som samhället pumpar ut om hur vi ska vara, vad vi ska göra och hur vi ska se ut. Om det är vägen till lycka och frid för var och en har jag ingen aning om. Alla är inte på samma station samtidigt och vi har kommit hit av väldigt olika anledningar. Jag önskar inte att alla människor ska byta livsstil bara för att jag har gjort det. Jag önskar bara att alla finner sin uppgift och därmed sin harmoni.

Så jag gör om ovanstående lista så här istället:

 • Jag tycker inte det är roligt att shoppa, men jag köper med glädje de få saker jag behöver eftersom jag då samtidigt så långt som möjligt försöker stödja små, ekologiska och lokala företag alternativt köpa begagnat.
 • Jag bor inte i ett stort och lyxigt hus, men jag har en fin lägenhet där jag har inrett det mysigt och rofyllt och jag har en liten trädgård där jag kan odla.
 • Jag avskyr att passa tider och särskilt att gå upp tidigt på morgonen, men jag är glad för mitt deltidsjobb där jag får jobba kreativt med musik och människor.
 • Jag strävar inte efter att klättra på karriärstegen för att få en tjänst i en ännu större stad och jobba ännu mer, men jag vill gärna utvecklas mycket både på arbetet och som människa.
 • Jag tyckte inte om att ha barnen på dagis och fritids när de var mindre, och jag vill att alla som vill ska kunna vara hemma med sina barn både när de är små och när de är äldre och kommer hem från skolan.
 • Jag tycker inte att skolplikten är ett absolut måste, utan att det kan få finnas andra alternativ för de barn som vantrivs i skolan, som t ex läroplikt. (Vill tillägga att mina barn går på en helt fantastisk waldorfskola och stormtrivs med det, men jag är ganska säker på att en ”vanlig” skola hade knäckt dem båda två.)
 • Jag lägger inte ner en massa pengar på frisör, smink och nagelvård, men jag bryr mig om mitt utseende och vill göra det bästa av det och det går alldeles utmärkt att göra hemma med enkla och billiga medel.
 • Jag skulle inte kunna vara ledig bara fem semesterveckor om året, därför jobbar jag deltid så att jag alltid har tre lediga dagar i veckan och kan gå hem klockan 15 de flesta dagar jag jobbar.
 • Jag prioriterar lugn och ro när jag är ledig, därför stressar jag inte iväg till gymmet eller har en massa aktiviteter inbokade på lediga dagar. Däremot tycker jag om att träffa mina bästa vänner ibland och jag går gärna långa kvällspromenader med hela familjen.
 • Jag tycker inte det är det minsta viktigt att ha en cool bil, men jag är väldigt tacksam för min åttaåriga trotjänare som tar mig till och från jobbet, ärenden och utflykter.
 • Jag tycker inte om att resa på charter, men jag besöker gärna Köpenhamn eller någon annan storstad ett par dagar.
 • Jag pensionssparar inte, av den anledningen att det är svårt att sia något om hur det ser ut i världen och hur det står till med pengars värde år 2042 när jag beräknas gå i pension. Jag lever hellre här och nu. Varför ska jag satsa en massa pengar på börsen som jag kanske ändå inte får ut om det blir en total krasch i ekonomin? Jag sparar givetvis alla pengar jag inte behöver, men de är inte adresserade just till pensionen utan jag kallar mitt sparande ”Framtida frihet”. Jag har ännu inte bestämt vart mitt sparande ska gå till, det viktiga är ATT spara. Vad gäller min tillvaro som 65+ kommer jag att kunna jobba så länge jag vill, eftersom jag har ett yrke som kommer att efterfrågas åtminstone så länge jag är arbetsför. Istället för att pensionsspara i fonder kommer jag istället att satsa på att leva enkelt som pensionär, ha ett litet hus med odlingsmark, inte hålla på och resa hela tiden eller ha andra dyra vanor och utveckla talanger och färdigheter som kan vara bra att ha i en framtid som kanske kommer att präglas av klimatkatastrofer, oro i världsekonomin och brist på bränsle.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *