Sköldkörteln – naturlig läkning

Jag tänkte i detta inlägg dela med mig av mina kunskaper om naturlig sköldkörtelhälsa.
Det finns tester man kan göra med blodprover och även om jag känner till en hel del om hur det fungerar och hur man ska tolka värdena, överlåter jag åt dig som läser att gräva vidare i detta då jag vill koncentrera mig på lösningar snarare än diagnosticering i detta inlägg. Två funktionsmedicinskt bevandrade personer som har skrivit och föreläst en hel del om detta är Jenny Koos och Karin Björkegren Jones – kolla in deras webbsidor, poddar och böcker!

 

 

Sköldkörtelproblem, särskilt underfunktion, är oerhört vanligt och det finns de som menar att ”var och varannan” lider av detta. Vi är vana att må lite halvdåligt, vara trötta och glåmiga – det är standard idag.
På ett andligt plan är det vanligt med blockeringar i halsen, då den är en bro mellan vår kropp och vårt huvud. Ofta vill kroppen en annan sak än huvudet och då blir det en konflikt i sköldkörteln. Många med sköldkörtelproblem för en inre kamp mellan vem man är och vem man egentligen vill vara. Graviditet och förlossning gör också att sköldkörteln får dra ett tungt lass och det är mycket vanligt att den får sig en törn.
Strålning från bl a mobiler och datorer påverkar också sköldkörteln.
Egentligen är det sällan själva sköldkörteln det är ”fel” på, utan problemen sitter i tarmen, levern eller binjurarna.

Den som testar sig för sköldkörtelproblem hos vården kan mycket väl ha symtom trots att provsvaren visar ”bra” värden. Den som ligger i underkant har s k subklinisk hypotyreos, och det är detta tillstånd som jag mestadels tänker hålla mig till. Självklart kan man också prova mina naturliga tips om man har fått diagnosen hypotyreos.

Symtom på underaktiv sköldkörtel kan vara att kroppen går ”på lågvarv”, d v s man har låg basaltemperatur (ska vara minst 36,4 grader för en kvinna i follikulärfasen – mät så fort du vaknar på morgonen), låg ämnesomsättning, frusenhet, ont i leder och muskler, trötthet, dålig sömnkvalitet, svaghet, depression, svårigheter att koppla av p g a adrenalinpåslag (som kompenserar för kroppens låga ämnesomsättning), koncentrationssvårigheter, huvudvärk, försämrat immunförsvar, tunga mensblödningar, infertilitet, allergier, missfall, kort menscykel, torra slemhinnor, irriterad hals, låg eller hög puls, lågt blodsocker och svårigheter att gå ner i vikt. De som har underaktiv sköldkörtel dras ofta till kaffe och socker eller stressiga situationer för att ”sparka igång sköldkörteln”.

Nummer ett är att titta på sitt näringsintag, både på vad man äter och att tarmen verkligen tar upp det man äter. Ställ dig följande frågor: Fungerar magen och tarmtömningen bra – ingen förstoppning? Är intaget av probiotika tillräckligt för att gynna de goda bakterierna? Äter du bra mat: frukt, bär, rätt sorts fett (smör, ghee, kokosolja, olivolja), lax, nötter, mandlar, grönsaker, bittra örter? Har du tagit bort så mycket socker, gluten, soja, processad mat, rapsolja, majs, kaffe och alkohol som möjligt ur kosten? Fungerar levern? Tar du en liten slurk äppelcidervinäger innan varje måltid för att främja saltsyran och de goda bakterierna? Dricker du 1-1,5 liter vatten om dagen? Tuggar du maten ordentligt?
Du ska inte fasta eller äta mindre, utan tvärtom äta på regelbundna tider för blodsockrets skull.

Nummer två är att titta på sitt känsloliv och sin stressnivå. Stress är en väldigt vanlig anledning till att sköldkörtel och binjurar slutar att fungera som de ska. Försök att eliminera all stress – emotionell stress, kemisk stress av t ex mediciner, stress av hård träning, buller, blodsockersvängningar, livsmedelsreaktioner, tidspress osv. Avsluta relationer som tar mer än de ger och sluta på arbeten där du känner dig jagad och pressad av psykopatiska/narcissistiska ledare och kollegor. Tänk på dig själv. Njut av naturen och alla små vardagsunder. Somna i tid. Träna gärna, men måttligt. Glädje, harmoni, lycka och positiva tankar är viktigt i läkandet. Lär dig att andas rätt. Sjung, prata, lyssna, skriv och uttryck dig på olika sätt, det öppnar upp halschakrat. Men framför allt: gör MINDRE av allting.

Nummer tre är att lägga till goda vanor, tillskott och annat som stöttar sköldkörteln. Ät regelbundet för att hålla en bra blodsockernivå. Ta tillskott av selen, zink, multivitamin, multimineral, omega-3, vitamin B, C och D, probiotika, magnesium, järn och jod (dosera med måtta). Om du tycker om kristaller och eteriska oljor finns det särskilda sådana för sköldkörteln. Kristallerna angelit och kalcedon är särskilt stärkande för halsen. Eteriska oljor som stöttar är pepparmynta, frankincense, lavendel och rosmarin, som du kan använda till massage, i aromalampor m m. Zonterapi är ytterligare något man kan prova.

Nummer fyra är att undvika sådant som är skadligt för sköldkörteln. Klor, fluor och brom hämmar upptaget av jod. Begränsa bad i klorerade bassänger och sluta med fluortandkräm. Brom finns mest i bromerade flamskyddsmedel.

Det viktigaste när du jobbar med att förbättra din sköldkörtelhälsa är att du känner att ditt allmäntillstånd förbättras, att du får din energi och glädje tillbaka. Andra markörer att hålla reda på är om basaltemperaturen höjs. Den ska inte vara nere på ”35 någonting” eller 36,0.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.