Självhushållning

När jag går över till ett mer minimalistiskt leverne är en av de viktigaste punkterna att börja självhushålla mera. Det finns många sätt att leva minimalistiskt på och man väljer själv det som passar. Bor man i en liten lägenhet mitt i storstaden utan balkong är det kanske inte så troligt att man kommer att börja odla egna grönsaker och ge sig ut i skogen och torka vilda blad till te, men om man som jag bor i en liten by på landet känns det naturligt att börja hämta mer av sin mat direkt ur naturen eller sin egen trädgård.

Jag har hela mitt liv varit intresserad av att ta tillvara det naturen ger, så att leva lite mer självhushållande är inget nytt för mig. Jag växte ju upp med en mamma som odlade (och fortfarande odlar) väldigt mycket grönsaker, rotfrukter, bär och frukt. Hon gjorde alltid eget maskrosvin, marmelad och flädersaft, både för att få ner kostnaderna men även av miljöskäl, och naturligtvis för att det är roligt. Under en lång period i livet har jag inte levt i samklang med mig själv och då har jag köpt mer färdigproducerad mat än vad jag egentligen har velat. Men nu är jag där jag vill vara – en person som försöker klara mig mer själv, även när det gäller mat och dryck.

När det gäller att bli mer självhushållande får man lägga ambitionsnivån där man orkar och tycker det är roligt. Själv är jag inte alls en sådan odlande människa som min mamma, men däremot har jag alltid tyckt att det har varit kul att odla kryddor och att ha ett litet trädgårdsland. För att göra det enklare för sig kan man odla så mycket som möjligt i krukor. Det är lättare att sköta än växter som odlas på friland, men man måste förstås vattna oftare eftersom krukan torkar ut fortare. Man kan komplettera med ett litet växthus för de små plantorna (om man frösår) och för de kryddor som t ex basilika som gärna står varmt. På hösten klipper man ner och torkar alla kryddor som finns kvar, så har man egna kryddor långt in på vintern.
Vill man odla grönsaker kan man börja göra det i pallkragar, som man enkelt bygger eller monterar själv. Det kan kännas mer överkomligt att ha en klart avgränsad yta att sköta om än ett helt land.

Det man odlar hemma kan man komplettera med blad, örter och blommor från naturen. Som exempel kan man på våren samla ramslök i skogen och maskrosor på ängen. Ramslöken kan man göra en mängd goda saker med och även frysa in (se mitt inlägg om det). Späda maskrosblad kan användas istället för dyr ruccola i sallad, och maskrosblommorna kan torkas till exempelvis te. På försommaren kan man plocka fläder och göra saft av, och björkblad kan man plocka och torka i mängder, för det är rena hälsokuren att göra te eller tinktur av. Björken är vätskedrivande och städar upp i bindväven. Nässlor kan skördas hela säsongen (toppskotten) och torkas. Färdigtorkade kan de smulas ner till pulver som kan t ex blandas ner i smoothie (väldigt nyttigt) och hela torkade blad passar bra till te. Passa också på att plocka ätliga blommor som t ex viol och tusensköna och blanda ner i ditt hemgjorda te, mest för utseendets skull. Ros, fläder, mynta, doftpelargon – det finns massor av växter att göra en god teblandning av. Jag kommer skriva mycket mer framöver om vad man kan plocka för något av och vad man kan använda det till.

Att torka är det enklaste som finns och man behöver inga särskilda förutsättningar. Jag brukar breda ut blad och blommor glest på en bricka som sedan får stå ungefär en vecka i vårt mörka klädförråd. Sedan är det bara att lägga ner det torkade i lufttäta burkar. Spara på fina burkar så har du snart ett litet lager och kan börja ge bort hemgjorda teer och kryddblandningar i present.

Alla kan ju inte ha en egen ko och bli självförsörjande på mejeriprodukter, eller skörda sin egen havre från ett fält. Men man kan gynna sitt lokala gårdsmejeri, sin kvarn eller kanske sin ekologiska grönsakshandlare istället för att alltid köra till Ica och handla allting på en gång. Att göra egen färskost med olika smaksättningar blir så gott att man aldrig vill köpa färdig Philadelphiaost igen. Att rosta egen müsli i ugnen är roligt och blir försvinnande gott. Att baka ett par bröd, skiva upp och frysa in är ett enkelt sätt att få ner kostnaden för bröd och samtidigt slipper man alla köpebrödens tillsatser.
Håll också koll på maten så att den inte blir för gammal. Frys in matrester som inte hinner bli uppätna i tid, bananer som håller på att bli bruna (skivade), ostar där bäst-före-datumet har gått ut (rivna) o s v. Man sparar tid, pengar och energi på att ha mat i frysen istället för i soporna.

Jag är bara i början av min självhushållningsbana, och jag kommer att fortsätta att utöka min samling av enkla, billiga och roliga tips på vad man kan fylla skafferiet och frysen med, i den takt som passar mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *