Rosensaft

Hemma hos en god vän och spelkompis smakade jag en gång rosensaft. Saften hade en fascinerande vacker rosa färg och smakade inte alls parfym som jag vid första anblicken trodde att den skulle göra, utan bara aromatiskt av ros. Ett par år senare fick jag själv lust att prova att göra saften. Jag har själv bara två små rosenbuskar i trädgården som jag helst inte vill plundra, men eftersom det ska fungera lika bra att göra saft av vilken sorts ros som helst begav jag mig en julidag ner till stranden mellan Vitemölla och Kivik där det växer stora mängder vilda rosor (som dessutom hade den rätta doften och ceriserosa färgen som jag var ute efter). Det regnade lätt och jag gick där med ett paraply och en påse och repade kronbladen av ett 40-50-tal rosor. En magisk stund, såsom det alltid är när man går och samlar in av naturens gåvor.

Här står det rosensaft och drar.
Här står det rosensaft och drar. 

Här är mitt recept på rosensaft som jag gjort efter eget huvud, eftersom jag och min familj ofta tycker att hemgjord saft mest smakar sött och inte så mycket av själva råvaran. Kanske är de stora sockermängderna i saftrecept delvis till för att hållbarheten ska öka, men fryser man bara in sin nygjorda saft håller den i minst ett år även om man minskar på sockret. Det är svårt att tro att det kan bli så gott av så få ingredienser och en löjligt liten arbetsinsats! (Att plocka rosenbladen räknas inte, det är ju ren meditation.)

Rosensaft

2 liter rosenblad (från 40-50 doftande rosor, gärna i stark färg)
3 ekologiska citroner
1 kg socker
2 liter vatten

Koka upp vatten och socker. Skölj rosenbladen. Varva rosenblad och skivade citroner i ett stort krus. Häll över sockervattnet. Låt stå i 3-4 dagar med lock på. Sila saften och häll upp i mindre förpackningar. Det som inte ska drickas med en gång fryses in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *