Husapoteket

Vad har du i ditt lilla naturapotek?

Den här sommaren har jag lärt mig mycket nytt om läkeväxter och hur man bereder dem. Jag kunde ganska mycket om växter sedan innan tack vare en mamma som var mellanstadielärare, men i år har kunskapen nått nya höjder tack vare att mitt intresse för självhushållning och naturligt läkande har tagit fart.
Att samla in växter i naturen ger ro i själen. Att pyssla med dem hemma – torka, göra tinkturer och blanda till egna tesorter – ger en tillfredsställelse utöver det vanliga. En förklaring till att jag mår bra av att samla naturens gåvor är att det ligger djupt rotat i den kvinnliga naturen att spara av sommarens överflöd till vinterförrådet. Förr i tiden var detta helt nödvändigt för överlevnaden. Den moderna kvinnan/människan som egentligen inte ”behöver” göra detta kan se andra aspekter av samlandet: man sparar pengar och man stärker sitt immunförsvar genom naturens läkande kraft. På ett ännu djupare plan tror jag att man stärks som människa av att ha bra kunskaper om vad man kan hämta i naturen, både vad gäller mat och läkeväxter. Man kommer närmare sitt ursprung och sina förfäder, vågar lita på sig själv och sina kunskaper och bryr sig inte lika mycket om vad det kommer för nya larmrapporter från media om än det ena, än det andra. Helt enkelt blir man lite mindre beroende av ett samhälle och en samtid som inte är särskilt bra på att främja god hälsa. Man har ju själv redskapen för att klara sig ganska långt.

Det är enklare än man tror att bereda växter. De kan torkas i knippen som man hänger upp på en stång eller utbredda på en bricka som man ställer i t ex ett förråd. Efter en vecka är växterna torra och kan hällas upp på glasburkar. Det är lätt att naturapoteket sväller ut, eftersom det ger mersmak att torka växter, så det kan vara bra att avsätta en särskild plats för alla flaskor och burkar som kommer att produceras under vår, sommar och höst. Te är bra och enkelt att börja med, kanske vill man sedan prova att göra någon tinktur mot någon särskild åkomma, eller blanda egna oljor med verksamma växtdelar i. Man kan göra egna salvor och egen sololja och bli nästan ”självförsörjande” på skönhetsmedel. Det beror helt på hur mycket tid man vill lägga ner och vad man tycker är roligt.

Det hemgjorda i naturapoteket kan man sedan komplettera med köpta produkter som inte är så lätta att göra själv, men som är väldigt bra att ha hemma. Eteriska oljor har jag svårt att leva utan, för doftens och de luftrenande egenskapernas skull, men även för deras medicinska syften. Man kan läka insektsbett, svampangrepp, åderbråck, astma och mycket, mycket annat med hjälp av eteriska oljor. Jag uppmanar var och en som är intresserad att lära sig mer genom att läsa om de olika oljorna på seriösa sidor på nätet eller prata med en kunnig aromaterapeut. Sedan kan man skräddarsy sin egen lilla ”arsenal” av oljor som hjälper mot eller främjar just det man vill uppnå. Det är viktigt att blanda ut den mycket koncentrerade eteriska oljan i en annan ”bärande” olja som t ex mandelolja eller jojobaolja innan man använder den på huden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *