Ramslök

Jag besökte mitt ramslöksställe idag. Det känns som att jag är helt ensam om att gå dit, trots att det ligger utmed en ganska trafikerad väg som leder till ett av traktens största utflyktsmål. Eller kanske tack vare det. Folk kör fort med sikte på att komma fram och märker inte rikedomen vid vägkanten. Eller så är det som med svampen, och mycket annat som växer vilt – många bryr sig inte om att ge sig ut i skogen och plocka. Allt finns ju att köpa på Ica, även om det kommer från Polen eller Makedonien. Ramslök säljs dock bara i lyxiga saluhallar inne i stan – för priser som är fullständigt obegripliga för oss som bokstavligen kan bada i ramslök i vår egen skog.

Ramslökens tid är så kort. Jag missar den aldrig – jag är alltid beredd på ramslöksplockning i början av maj. Men när jag pratar med människor om ramslök inser jag att många vet varken var eller när man ska plocka den, och man vet inte heller riktigt hur den ser ut. Jag har plockat ramslök och delat med mig av till osäkra arbetskamrater. Det är verkligen ingen uppoffring – det finns inget som är enklare att plocka. Ramslök sprider sig något otroligt och kan fylla upp stora arealer. Hittar man väl en ramslöksskog är det bara att sätta sig ner på huk och plocka en kasse full på nästan ingen tid alls. Löken är absolut som bäst vid den här tiden – plockar man den ett par veckor in i maj har den gått i blom och bladen blir beska. Men man ska inte missa att plocka hem några fina blomknoppar när man ändå är ute. Förutom att de är vackra i en bukett (och sprider en mild doft av lök omkring sig) är de också goda i matlagning, både som knoppar och som utslagna. Man kan t ex blanda dem i en sallad, eller varför inte göra små knyten med en fyllning av hackade ramslöksblad, ramslöksblommor och chèvreost som man slår in i utkavlad smördeg, penslar med ägg och sätter in i 225-gradig ugn i 10 minuter?!

Skogen jag brukar plocka löken i är vid den här tiden på året sagolikt vacker. Förutom ramslökens underbara bladverk och skira, vita blommor växer där en matta av vit- och gulsippor, vilda orkidéer och många andra små marktäckande blommor. Det är så underbart läkande att vistas i den skogen, och förutom att plocka mycket ramslök plockar jag alltid hem en stor bukett av de ljuvliga vilda blommorna också. Gulsippan är verkligen en underskattad blomma som hamnat helt i skuggan av vitsippan. Det är helt magiskt att gå in i en skog som är helt täckt av gula och vita sippor i stora klungor om vartannat.

När jag kommer hem finns det mycket gott jag kan laga av ramslöken. Ramslökssmör som får smälta ovanpå kokta fiskfiléer kanske? Frittata med chèvre och ramslök? Ramslökssoppa? Dressing med hackad ramslök? Det finns mycket att hitta på för den som älskar ramslök. Det enklaste är att skölja den i diskhon i kallt vatten och sedan lägga in det man inte ska använda för tillfället i en plastpåse i kylen, så håller det i flera dagar.
Här kommer ett recept på ramslökspesto som passar bra till pasta eller att bre ovanpå en skiva lax som man sedan ugnsbakar.

Ramslökspesto

Ett knippe ramslöksblad
1 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
1 dl nötter eller mandel
En bit riven Västerbottenost eller parmesan
Salt, peppar, eventuellt salladskrydda

Lägg ramslöksblad, nötter och riven ost i en matberedare. Mixa ihop. Häll oljan genom röret medan du mixar tills allt är ordentligt blandat. Smaka av med kryddor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *