Plocka i april

April går mot sitt slut. Dagarna börjar fyllas av andra aktiviteter än under vintern. April är månaden när vildskördandet kommer igång och det tar sin lilla tid både att skörda och att ta hand om det skördade. Men det är en så lycklig tid. Det finns liksom inget mer att önska av livet än att få vara så mycket ute i naturen och ta hem det man behöver av goda, vackra och hälsosamma råvaror. Lyssna på fågelsången, känna vinden i håret och andas in skogens och fältens dofter.

 

Jag har funnit en stor vildväxande rabarber! Bara att ta hem och njuta. 

 

Våren är tidig i år. På sina håll i södra Skåne är det redan sommar, meteorologiskt sett. Det är inte bra om det går för fort, för då hinner man inte riktigt med när värmen får all växtlighet att explodera. Men vi har än så länge lite kyliga vindar som bromsar upp utvecklingen här på Österlen.

 

Blommor och blad av aprilväxter blir till en härlig pesto. Nässlorna förvälls innan de mixas. 

Bra växter för självhushållaren att skörda i april är bl a tusensköna, ramslök, nässla, rönn, viol, maskros, rabarber, björksav och plister. Jag experimenterar gärna i mitt ”vilda” kök och gör sallad och pesto på många gröna vårväxter, och det blir förvånansvärt spännande och goda smaker, särskilt när man blandar med annat gott som man har odlat eller köpt. Maskrosblad gör sig väldigt fint tillsammans med tomater, grönmögelost och balsamvinäger, för att nämna ett exempel.

 

Tusenskönan har inte så stort matvärde, men är en vacker blomma att dekorera sallader med eller torka och ha med i sina teblandningar, och även bladen kan användas. Bra att dryga ut sin sallad med och nyttigare än blaskiga blad från affären.
Ramslöken kan användas som purjolök, salladslök och vitlök. Man kan äta både blad och blommor, och den ska skördas innan blommorna slår ut, för sedan går all kraft åt till blomningen och bladen blir beska. Hacka och frys in eller torka överflödet.
Nässlor har otroligt många användningsområden, både medicinskt och kulinariskt. Förväll och använd i nässelsoppa och andra maträtter, och torka toppskott och smula till ett näringsrikt pulver eller gör ett medicinskt renande och stärkande te.
Rönnens späda blad kan torkas och användas till ett gott vår-te.
Violen har jag upptäckt i år. Den har goda medicinska egenskaper, bl a är denna lilla oansenliga växt slemlösande och kan torkas (eller drickas färsk) som förkylningste. Man kan också göra en väldigt god saft på blommorna, som blir milt lila i färgen. Det är inte säkert att man har en sådan tur att man hittar massor med violer, men det går att göra en liten sats saft också, bara för att få vara med om upplevelsen. Frys gärna in en del av den, och njut av våren under höst och vinter!
Maskrosen är också oerhört användbar. Roten kan torkas och användas till ett stärkande te som bl a sägs motverka cancer. Bladen kan ätas som ruccola, helst när de är så späda som möjligt. Blommorna kan man göra saft på, eller torka och använda till ett stärkande och renande te, varför inte tillsammans med torkade nässlor.
Rabarber behöver ingen närmare presentation. Idag när jag och min man var ute på fotosession strax utanför byn hittade vi ett vilt rabarberställe! Det är sann lycka. Så till helgen ska jag prova ett nytt pajrecept. Rabarbern ska också frysas in i bitar till vintern och användas som surhetsreglerande medel (istället för citronsyra) i saft.
Björksav sägs hjälpa mot pollenallergi och jag brukar tappa en närliggande björk på sav tidigt i april och dela ut till ett par familjemedlemmar som har känningar av pollen. Kanske behöver man inta stora mängder för att det ska fungera, men i vilket fall som helst får man ett nyttigt tillskott av vitaminer och mineraler av saven, vilket kan behövas efter den långa vintern.
Vit-, gul- och rödplister kan användas som nässlor, men till skillnad från nässlorna är det inte nödvändigt att förvälla dem, även om de smakmässigt vinner på att värmas upp en kort stund. Råa kan de t ex användas till en ogräspesto.

Ogräspesto med violer, tusenskönor, plister, förvällda nässlor och maskrosblad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *