Kärleksaktiviteter och familjeaktiviteter

Idag kommer jag att spinna vidare lite på ett par tidigare inlägg. Det ska handla om hur jag som minimalist prioriterar att ta hand om mina allra närmaste relationer i grupp ett, d v s den familj jag bor tillsammans med, och hur jag praktiskt går tillväga för att göra det.

Flera poddar och instagramkonton inom ekonomi har den senaste tiden gått ut och förespråkat att man har olika bankkonton för olika ändamål, kanske upp till 10-15 stycken! Men minimalisten förespråkar enkelhet även när det gäller antalet konton. Jag håller absolut med om att det är bra att adressera sitt sparande, men jag är inte intresserad av att ha ett shoppingkonto, ett nöjeskonto, ett presentkonto osv eftersom jag dels inte shoppar och dels inte vill hålla på och administrera en uppsjö av konton med olika småsummor på. Jag klarar mig med lönekonto, buffertkonto och tre ”specialkonton”: mitt framtidskonto, semesterkontot och kärlekskontot. (Mitt aktie- och fondsparande ligger i en annan bank och är en annan sorts långsiktigt sparande som inte räknas in bland bankkontona.)
Eftersom 3/5 av mina konton främst berör relationer, med mig själv, min man och mina barn, säger det nog en hel del om vad jag lägger tonvikten vid i mitt liv.

Jag har berättat om mina konton tidigare, i inlägget Minimalistisk ekonomi. Framtidskontot är min gåva och investering till mig själv, där jag sparar för att kunna utbilda mig inom örtterapi och annan alternativmedicin, men också för att kunna resa iväg på egen hand ibland, t ex till vänner som bor längre bort. Det är något som verkligen kan rekommenderas. Åk till en god vän och bo där en helg, eller boka in dig på hotell alldeles för dig själv. Det är så mycket värt att ge sig själv den investeringen i tid och pengar!
Semesterkontot är främst till för att kunna åka på en semesterresa om året hela (eller delar av) familjen. Men man kan också ta pengar härifrån om vi planerar någon lite längre eller kostsammare utflykt.
Kärlekskontot är till för mig och min man, för att vi någon gång i månaden ska kunna investera i att göra något roligt, bara han och jag.

Så vad gör vi då? Det mesta vi gör tillsammans, jag och min familj, dränerar inte de här kontona på en enda krona. Vi tycker om att bara hänga, äta, skratta, prata och gå ut på kvällspromenad, göra allt det där vardagliga tillsammans utan att stressa från den ena aktiviteten till den andra. När vi bokar in något speciellt, eller gör något spontant, är det ofta något av detta:

– Bjuda hem vänner, föräldrar eller släktingar eller besöka dem
– Besöka nationalparken vi har alldeles i närheten, ofta med picknick
– Besöka stranden, alla årstider
– Äta på gatuköket vi har i byn eller någon av pizzeriorna/restaurangerna i grannbyarna, för att stödja det lokala företagandet
– Spelkväll
– Besöka en stad

Mina barn har varsin aktivitet: den äldre spelar ett instrument och den yngre utövar en sport. Det är precis lagom för både tid och plånbok. Mer behövs inte för unga människor, de har ju redan skolan, vännerna och familjelivet och de ska inte stressas redan som små, eller smittas av stressade föräldrar.

Kärleken då? Jag läste någonstans att man inte ska skämma bort sina barn, men man ska skämma bort sin äkta hälft. Det låter kanske inte så bra att skämma bort någon över huvud taget. Men jag förstår andemeningen. Den äkta mannen eller hustrun är grunden till familjen. Han eller hon var först, och kommer att vara kvar när barnen har flyttat ut. Man måste bygga en stark grund att stå på när tiderna förändras och barnen växer. Hamnar allt fokus på barnen, vilket tyvärr är ett vanligt misstag som görs i bästa välmening, kommer äktenskapet eller relationen i skymundan och man glider isär och får svårt att hämta upp igen. Kanske går det inte. Skilsmässostatistiken talar sitt tydliga språk: ungefär hälften av alla äktenskap som ingås slutar i skilsmässa, och de flesta äktenskap som slutar i skilsmässa har bara varat några få år. Och då är förstås inte alla upplösta samborelationer medräknade. Måste det vara så? Jag är naturligtvis positiv till att möjligheten att skilja sig finns, och jag vet precis hur fantastiskt det kan vara att få starta om sitt liv från noll när man under lång tid har levt ett liv som skavde och höll på att kväva en. Det finns många anledningar till att vilja skiljas. Många gånger handlar det om att faktiskt man har gift sig med fel person – kanske för att man var kär i själva kärlekshistorien eller tanken på livet tillsammans, mer än att man var kär i den man gifte sig med. Eller så kändes det rätt i början, men man utvecklades åt olika håll och förhållandet var inte längre värt att försöka rädda. Men många av oss är nog ganska övertygade om att vi har gift oss med vårt livs kärlek och vill göra allt för att det ska hålla livet ut. Så vad kan man göra för att det ska fortsätta att vara roligt efter fem, tio, femton, fyrtio år?

Jag och min man har varit tillsammans i snart fem år. Vi förlovade oss efter sju månader, flyttade ihop efter knappt ett år och gifte oss året därpå. Vi var snabba med allt, som man nog är när man förstår att det inte kan bli mer rätt än såhär. Och för oss har allt bara blivit bättre med åren. Jag har förstås inget universalrecept på hur man ska göra, alla äktenskap är ju unika. I början av vår relation var det en del gnissel, mycket beroende på att jag inte mådde så bra efter en lång tids dysfunktionell tillvaro både på jobbet och privat, men med stark kärlek i grunden och många och långa samtal har vi alltid kunnat reda ut det som inte har känts bra. Vi har inga gemensamma barn utan tar hand om mina barn tillsammans, vilket gör att jag har huvudansvaret, jag kan aldrig kräva millimeterrättvis fördelning gällande barnen vilket man gärna gör av den biologiska föräldern, utan jag ser det istället som positivt att min man gör så mycket för barnen som han gör. Det har varit en bra utgångspunkt. Sedan är det bra om båda är självgående och ser vad som behövs göras i hemmet utan att den andre ska tjata, att man har samma syn på hur ofta man behöver t ex städa och tvätta, att fördelningen av sysslorna är någorlunda rättvis, och att man ibland lagar mat, åker till återvinningen och tar hand om trädgården tillsammans istället för att alltid göra det var för sig. Det är viktigt att man kan prata om allt, men också vara tysta tillsammans utan att det ska vara något konstigt med det. För oss har det alltid varit otroligt viktigt att tillbringa mycket tid tillsammans. Vi gillar att promenera hand i hand, prata, lyssna på musik, se på film och bara hänga tillsammans. Inga märkvärdigheter, utan bara ha mycket vardagstid tillsammans. Det funkar särskilt bra eftersom min man till stor del jobbar hemifrån (utan när han är iväg och spelar) och jag jobbar deltid och inte har någon längre sträcka till jobbet. Sist men inte minst behöver man dejta, överraska varandra och hitta på lite galna saker då och då. Där är jag den som är mest pådrivande, eftersom jag så lätt blir uttråkad av vardagen (även om jag jobbar på att försöka bli mer förnöjsam), men min man är alltid med på noterna. Och det är här som kärlekskontot kommer in i bilden. Är det något man ska investera pengar i så är det i sig själv och i sina närmaste relationer.

I ett tidigare inlägg skrev jag om mitt 31 Days Marriage Challenge, en rolig utmaning att börja året med. Men resten av året då? Vad kan man göra för kul och överraskande saker med sin kärlek? En idé är att kvartalsvis boka in minst ett tillfälle per månad då man gör något lite extra tillsammans, antingen hemma eller ute. Utegrejerna kan vara bio, restaurang- eller cafébesök, spa, utflykt, hotellnatt, konsert eller att åka till någon stad man inte är i varje dag. Är man hemma kan man boka in en matlagnings- eller bakkväll, ha en dryckesprovning eller ostprovning, komma hem med någon present eller ordna en särskild dejt, t ex med Paristema eller vad man tycker vore kul och passande, och välja mat och musik efter det och kanske avsluta med en film på samma tema. Det finns oändliga möjligheter beroende på vad man har för intressen, och inspiration kan man hämta på t ex Pinterest. Det viktiga är att regelbundet boka in den där tiden, det visar att man väljer sin man eller fru framför allt annat som pockar på uppmärksamhet. Och det är här kärlekskontot ger ekonomisk möjlighet att stänka lite glitter på tillvaron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *