Pasta med ogräs, någon?

Efter alla inlägg om minimaliststädning (rensningen av huset som jag genomförde under vintern) känns det bra att ha lagt den delen bakom sig och börja fokusera mer på att skriva om mat, hälsa och livsstil igen. När man har rensat hela huset enligt KonMari-metoden har man också fått ordning på sitt förflutna och får lättare att leva i nuet och framtiden. Man får mer tid att göra det man vill och leva efter sin målbild (där det förstås ingår att göra mer roliga saker).
OCH: det oväntade inträffar!! Det låter både konstigt och fånigt, men kanske är det så enkelt att det börja hända saker när inget annat längre står i vägen, när du lever här och nu och öppnar dig mot världen.

Skogen där jag brukar plocka ramslök nu i maj.

Jag har varit ute och plockat ätbara saker i naturen minst en gång i veckan sedan början av april, då jag startade med nässlor, ramslök, rönnens blad och tusenskönor. Nässlorna blev till soppa och ramslöken till ett flertal olika maträtter. Jag har också torkat nässlor till te och skurit ner och frusit in ramslök. Rönnens blad blir till ett gott sällskapste och tusenskönorna använder jag mest som dekoration av maträtter eller torkade i te. Nu i maj har jag plockat hägg, syrén, vitplister, gulplister och löktrav, och samtidigt fortsatt att plocka nässlor och ramslök (när den börjar blomma blir bladen beska och man kan istället äta blommorna).

Det här året ska jag experimentera mycket mer med maträtter på vilda ingredienser, och jag tänker också lära mig fler ätbara växter, örter och blommor. Plister har jag aldrig provat att äta innan (annat än att man sög på blommorna som barn), och löktrav är också en nykomling på min repertoar. En oansenlig, gänglig växt med hjärtformade blad och vita blommor som är bortglömd som råvara och istället räknas som ogräs av de flesta. Men den har en angenäm pepprig smak, som en blandning mellan senap och vitlök.

Det är viktigt att äta besk mat. Det är något som vi människor gärna försöker undvika, men det beska är bra för matsmältningen, och inte sällan innehåller beska grönsaker många nyttiga ämnen som det är lätt att vi får i oss för lite av. Många vilda blad och örter är fyllda av naturlig beska. Så varför inte göra en liten sallad på gröna blad som maskros, ramslök eller löktrav? Behandlar man bladen så som man hade behandlat annan sallad, d v s blandar med grönsaker, gör en god dressing eller kräm till (mixa crème fraiche med fetaost eller parmesanost och krydda valfritt, så har du en ”salladskräm”) och serverar med pumpakärnor eller något annat knaprigt ”strössel” så blir det en riktig smakupplevelse, många gånger godare än butikernas påsar med färdigskurna vattniga salladsblad. Våga bjuda in de vilda växterna i ditt kök!

Eller så provar du min ogräspesto, som går bra att använda som pastasås eller på alla andra sätt man kan använda pesto. Ett enkelt och gott sätt att få i sig allt det nyttiga som maj erbjuder!

Ogräspesto.

Ogräspesto, 4 portioner

1 liter blandade ”ogräsblad”, t ex ramslök (även blommorna kan användas), löktrav (hela växten), maskrosblad (små späda blad utan för mycket flikar)
1 hackad vitlöksklyfta
1 dl finriven svensk lagrad ost
1/2 dl pumpakärnor eller mandlar/nötter
Rivet skal av 1 citron
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk salladskrydda
1 dl rapsolja

Lägg allt utom oljan i en matberedare och kör till en grov massa. Häll oljan genom röret samtidigt som du kör lite till. Späd med mer olja om det blir för tjockt. Häll upp i en fin skål och garnera gärna med några av ogräsens ”blommor”.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *