Mellan hägg och syrén – eller snarare långt efteråt

Årets sommar kom till Skåne redan i början av maj, vilket gör att alla växter och blommor som jag brukar samla in och använda är alldeles för tidiga och allting kommer på en gång. Jag hinner inte med, trots att jag har varit ledig en hel del för att kunna jobba både med mina egna odlingar och med mitt samlande. (Maj är annars högsäsong på mitt jobb, men jag försöker ju göra lite annat än bara jobba nu för tiden…) Bor du lite längre norrut än jag, som befinner mig i växtzon 0, har du förhoppningsvis mer tid på dig och kanske redan i år kan ha nytta av mina idéer och recept. Här blommar flädern i skrivande stund, den som inte brukar komma förrän till midsommar annars. Man blir onekligen lite stressad, för man har ju annat att göra än att springa i skogen och plocka.

I början av maj blommade häggen hos oss på Österlen, och syrénen låg i startgroparna, den som annars brukar komma i slutet av maj eller till skolavslutningen. ”Mellan hägg och syrén” är ett gammalt uttryck som kommer sig av att många människor (klokt nog) stängde igen all verksamhet under två veckor i maj för att njuta av våren när den var som vackrast, veckorna mellan häggens och syrénens blomning. Det är något att ta fasta på i vår stressade tid! Själv tog jag som sagt ledigt en vecka i slutet av maj, men då hade både hägg, syrén och äppelblom redan blommat över.

Helt snuvad blev jag dock inte. Så fort hägg och syrén visade sig var jag ute i byn och plockade på mina ställen. I år skulle jag prova, förutom att torka blommorna till te, att göra saft på både häggen och syrénen. Jag är noga med att inte använda varken konserveringsmedel eller citronsyra när jag gör saft och dylikt. Fryser man in saften eller använder den direkt behövs inga konserveringsmedel, och när det gäller citronsyra går det att byta ut mot en extra citron, gärna ekologisk. Många människor är överkänsliga mot citronsyra utan att veta om det, och det ingår i väldigt många konserverade och färdiglagade produkter, vilket är en av anledningarna till att vi inte dricker någon läsk i min familj och bara hemgjord saft.
Jag började med häggen. Det mycket enkla receptet har jag lånat från boken ”Safthushållning” av Petter Bergström. Saften får en härlig blommig arom med en ton av bittermandel.

 

Häggblomssaft

1 liter repade häggblommor
5 dl vatten
1 dl fint skivad rabarber
2,5 dl socker

Lägg häggblommorna, rabarbern och sockret i ett värmetåligt kärl, och häll över kokhett vatten. Låt stå och svalna någon timme och sila sedan av och häll på flaskor eller frysburkar. Späd med vatten när saften ska drickas.

Häggblomssaft med rabarber.

 

Syrénsaft har jag också velat prova att göra länge, och det är både snabbt och lätt att göra och ger ett mycket gott resultat. Använd helst den mörklila sortens syrénblommor om du har tillgång till det, då får saften en fantastisk färg. Men alla sorter funkar även om utseendet på saften då blir lite blekare. Jag har använt två sorters ljuslila syréner till min saft. Detta recept hittade jag i Coops tidning Mersmak.

Syrénsaft, färdig att avnjutas.

 

Syrénsaft

30 syrénklasar
1 liter vatten
1 kg strösocker
saft från 7 citroner
skalrasp från 4 citroner

Plocka blommorna från stjälkarna så att inget grönt kommer med, då kan saften bli besk. Lägg blommorna i en bunke eller stor burk. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt pressad citron och finhackat skal. Häl den varma lagen över blommorna och täck med ett lock. Låt dra i kylen i 2-3 dagar. Sila sedan saften och tappa upp på flaskor eller frysburkar. Späd med vatten när saften ska drickas.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *