Min erfarenhet av Natural Cycles

Jag använder fertilitetsappen Natural Cycles som preventivmedel. Med hjälp av en basaltermometer som man mäter sin morgontemperatur med innan man stiger upp räknar algoritmen i appen ut när det är dags för ägglossning och mens. Man får även veta sin fertila period (röda dagar) och när det säkert att ha sex utan skydd (gröna dagar). Vill man istället planera en graviditet ställer man in appen på det, och får veta vilka dagar man är som mest fertil.

Jag är väldigt nöjd med att en gång för alla ha lämnat alla hormonbaserade preventivmedel bakom mig. Natural Cycles har hjälpt mig att lära känna och förstå min kropp på ett sätt som man aldrig får göra så länge man stoppar i sig hormoner. Jag känner mig mer som mig själv nu, och jag känner min kropps alla små tecken på vad som är på gång. Samtidigt har jag nu fått erfara vad pms är… Men då har jag läst på och lärt mig om vad orsakerna är, och vad jag själv kan göra för att lindra tillståndet. Jag återkommer längre fram med ett inlägg om kost och kosttillskott mot pms och övergångsbesvär.

Natural Cycles passar inte alla. Det är bra om man har möjlighet att mäta sin basaltemperatur minst fem dagar i veckan. Då krävs det att man lever ett ganska regelbundet liv med ungefär samma sovtider varje dag och inte dricker så mycket alkohol (eftersom fler än två glas vin eller motsvarande ger en felaktig basaltemperatur nästa morgon). Det är också viktigt att ens partner är med på noterna. Ni kan dela appen genom att båda laddar ner den i era respektive mobiler och loggar in på samma konto, så att även mannen har full koll på din cykel vilket ger honom större förståelse och delaktighet. Han måste kunna respektera att oskyddat penetrerande sex på röda dagar går bort (men han kommer att lära sig att det blir desto härligare när de gröna dagarna väl kommer). I början känns det väldigt konstigt och lite ”förbjudet” med helt oskyddat sex på de gröna dagarna, men man vänjer sig fort!

Natural Cycles har definierat fem nivåer av användare, ”cyclers”: Newbie, Junior, Skilled, Pro och Star. Det är inte alla som når de högsta nivåerna, man behöver göra ett visst antal erfarenheter först. Jag har efter nio månader blivit en Star Cycler, alltså den högsta nivån. Det innebär att jag har gjort ett flertal olika erfarenheter under mina nio cykler, samt att jag har värvat 10 nya användare till appen. Som tack har jag fått Natural Cycles gratis resten av livet, eller så länge jag behöver den! (Prenumerationen går ut år 2068 och då tror jag egentligen att jag har slutat använda den för länge sen…) Använder man dessutom sig av menskopp, blir det plötsligt väldigt billigt att vara kvinna…! Ett mensskydd som håller i flera år och gratis preventivmedel! När jag växte upp sa man ofta att det var dyrt att vara kvinna. Det är det inte längre! Det är många kostsamma saker som vi egentligen inte behöver, om vi tänker ett steg längre…

Jag rekommenderar varmt alla som är nyfikna att prova appen. Gärna i samband med att öka på sina kunskaper i fertilitetsförståelse. Det enklaste är att gå in på Facebook och gå med i någon av grupperna Natural Cyclers Sverige eller Natural Cycler Users. Där finns det rabattkoder som ger 10-30% rabatt på appen och ibland en gratis termometer. Gilla gärna Vulverines Facebooksida också, och lär dig mer om fertilitetsförståelse. En ny värld öppnar sig, jag lovar!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *