Örtskolan del 4 – Basilika

Många, inklusive jag själv, tänker på först och främst på basilika som ”mat” och inte som läkeväxt. Men som tur är, kan ju mycket av det vi äter vara både mat och medicin! Sedvänjan att klippa lite ”kryddgrönt” över maten är inte bara för att det ska smaka gott och se dekorativt ut, utan för att många av de små färska bladen innehåller bitterämnen som är bra för matsmältningen. Det gäller även för basilikan. Basilika är också en klassisk ingrediens i det ursprungliga receptet på pesto, liksom i salladen Caprese med tomater, mozzarella och stora, hela basilikablad.

Det finns många olika sorters basilika, och alla är goda på olika sätt och lika medicinskt verksamma så det är bara att använda den eller de sorter man föredrar. Den storbladiga är den klassiska, men det finns också thaibasilika, kanelbasilika, småbladig basilika och många fler sorter.

Det är lätt att odla basilika. Den gror bra om man drar upp den från frö, och den är enkel att föröka genom sticklingar. Jag brukar så basilika utomhus i krukor i maj, men det går bra att så dem inomhus tidigare också. Det går åt många krukor om man tycker om basilika, men det går fint att så i omgångar hela sommaren. Mot hösten kan man ta in krukorna och fortsätta driva dem inomhus, eller klippa av några stjälkar och sätta i jord på fönsterbrädan i köket. Det går också utmärkt att klippa av några stjälkar från en köpt ekologisk basilika från matbutiken och plantera, de rotar sig lätt som en plätt. Basilikan tycker om värme, vatten och gödning.

Som läkeväxt är basilikan bra för både kropp, själ och sinne. Den är allmänt stärkande och utrensande. Basilikan betraktas både som antidepressiv och som afrodisiaka, vilket bekräftas när vi doftar på bladen och får en upplyftande känsla. Koncentrationen, tankarna och sinnena skärps. Basilikan innehåller mycket näring och hjälper cellerna att reparera sig.
Gör man ett te på de färska bladen får man en dryck som är kramplösande, urindrivande och lindrar vid halsont, feber och hosta. Teet kan även drickas när man är trött, nervös eller ledsen.
Färska blad kan också användas utvärtes på irriterad hud eller insektsbett. Gnid det ömmande stället med några krossade blad. Färska blad kan också gnidas vid tinningarna om man har huvudvärk.

Basilika gör sig inte så bra som torkad. Vill man bevara den för vintern är det bättre att frysa bladen, hela eller hackade. En annan bra idé är att mixa bladen med lite olja så blir det en perfekt ”gröt” som bas till pesto och andra såser och röror. Det går också att göra ätliga produkter med basilika som har lång hållbarhet, såsom basilikasalt eller basilikahonung.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *