Örtskola del 5 – Citronmeliss

En växt som övervintrar i våra trädgårdar och brukar vakna till liv tidigt på säsongen är citronmelissen. I Sverige är den odlad (eller en förvildad rymling från trädgårdar) medan den växer vilt i sydligare länder. Den kan odlas både i rabatten, i kruka ute och på fönsterbrädan. Utomhus är den väldigt omtyckt av pollinerande insekter. Den är lätt att odla och blir gärna stor och kan behöva delas efter några år. Ett äldre svenskt namn på citronmeliss är hjärtansfröjd.

Citronmelissen är bäst färsk eller fryst. Som torkad tappar den i smak och verkan och får dessutom en väldigt tråkig grå färg.

Citronmelissens medicinska egenskaper är många, bl a hjälper den mot diverse olika magproblem som magont och magsår. Den är även kramplösande vid menssmärtor, virushämmande och hjälper vid överfunktion i sköldkörteln. Man kan ta citronmeliss vid stress, sömnproblem, huvudvärk, depression, hjärtklappning/hög puls och som allmänt lugnande och rogivande medel. Det är också en bra ört till barn, att användas vid kolik, feber, förkylning och rastlöshet.
Vid herpes/munsår kan man ta ett blad och gnugga på såret. Lider man av blåsor i munnen, afte, kan man skölja munnen/gurgla med ljummet citronmelisste.

Att göra en infusion eller te på färsk eller fryst citronmeliss är ett av de bästa sätten att använda örten på. Den går också bra att ha i matlagningen, t ex i såser, i en smoothie/grön drink eller i efterrätten. Att göra tinktur på den går också bra och är ett bra sätt att bevara den på eftersom den inte fungerar att torka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.