Örtskola del 3 – björk

I del tre av örtskolan ska jag berätta lite om en annan medicinalväxt som kommer att kunna skördas ganska snart – björken.

Men eftersom vi nu ska prata om ett träd, tänkte jag först nämna något om vad en ört respektive en växt är. En VÄXT är allting från växtriket, medan en ÖRT är en växt med oförvedad stam. En ört är alltså alltid en växt, men en växt är inte alltid en ört…! När man talar om örtmedicin brukar dock de flesta räkna in även växter som inte är örter, som t ex träd och buskar, men mer korrekt är egentligen att kalla hela ämnesområdet för växtmedicin. Ordet örtmedicin är dock så etablerat att vi fortsätter att använda det, men det kan vara bra att känna till vad orden betyder.

Träd omfattas inte av allemansrätten, så när man ska skörda en växtdel från ett träd ska man be markägaren om lov först.

Björken kom till Sverige redan 12.000 år f Kr och var det första trädet som ”vandrade in” i vårt land. Många tror att granen är vårt ”ur-träd”, men faktum är att den kom flera tusen år senare än björken. I Sverige finns tre sorter: glasbjörken (den uppåtväxande), vårtbjörken (även kallad hängbjörk) och dvärgbjörken, som i bergstrakterna kallas fjällbjörk. Björken är vårt vanligaste lövträd.

Björken blommar i april. När de nyutslagna bladen kommer kan man plocka dem och använda till olika ändamål. Det är bäst att plocka bladen före midsommar.

Björkblad är mycket c-vitaminrika. De är också virushämmande, vätskedrivande (svett och urin) och inflammationshämmande. De stimulerar cellförnyelsen och är cirkulationsfrämjande. De är bra mot gikt, stelhet, ödem och njurgrus och fungerar även mot urinvägsinfektion.

Förutom att använda björkbladen i matlagning (sallad, pesto, smoothie…) så passar de utmärkt att dricka te på, både som färska eller torkade.
Man kan också brygga ett starkt te på bladen och använda för att badda på inflammerade sår.
Gör man en kroppsolja på bladen kan den lindra reumatiska besvär. Här kommer ett allmänt recept på kroppsolja där man kan använda den ört man så önskar: Lägg torkad ört i en glasburk med lock och fyller på med en vegetabilisk olja som t ex mandel- eller jojobaolja och låter burkan stå ljust i ett par veckor. Skaka burken varje dag och se till att örterna täcks av oljan hela tiden. Sila och förvara oljan mörkt och svalt. (Tänk på att örtoljor inte ska tas invärtes utan användas att smörjas på huden! Det går att göra örtoljor som ska ätas, men då måste man vara kunnig både vad gäller ingredienser och tillredning och jag kommer inte gå in närmare på det.)
Som tinktur gör sig björken också bra.

Det går också bra att tvätta kläder med björkblad, eftersom de innehåller saponiner som löddrar. Det är bara att blanda björkblad och varmt vatten och vispa runt, så bildas ett skum. Ta bort bladen och tvätta kläderna som vid vanlig handtvätt. Tvättvattnet kan även användas till hårtvätt och som duschtvål, men bör då spädas lite mer.

Jag tycker att björken gör sig bäst som en kur när man har något av de besvär som räknas upp ovan. Att äta färska björkblad i maten är allmänt stärkande och utdrivande så det gör jag gärna, och så är det fint att kunna göra en kur på våren med björkte när man behöver extra kraft efter vintern och få fart på systemet igen. Jag brukar blanda björkblad med andra växter med liknande egenskaper för att få en synergieffekt, som t ex nässla och gullris.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *