Örtskola del 9 – Oregano

I den speciella tid vi lever i just nu (men som jag inte tänker gå närmare in på, då jag istället vill koncentrera mig på allt underbart vi har till hands i naturen) tänkte jag att det kan vara bra att ta upp en mycket viktig virushämmande ört – oreganon. Själv trodde jag länge att oreganon (eller kungsmyntan) bara var en god krydda att ha på maten, men när jag upptäckte dess medicinska egenskaper för några år sedan var det som att en helt ny dörr öppnades. Den är användbar till så mycket och är ett måste i husapoteket. Den innehåller också rasande många bra näringsämnen, så slösa rikligt med den i matlagningen. Dessutom hjälper den matsmältningen på traven som så många andra bittra/beska örter och blad.

I Sverige odlar vi två sorters oregano: den som också kallas kungsmynta samt den grekiska oreganon. Båda har samma egenskaper men den grekiska anses vara lite godare. Vi har använt denna ört i Sverige sedan 1500-talet mot allehanda krämpor och besvär.

Oreganon är otroligt stark och potent och kan skrämma den värsta förkylning (eller annan virussjukdom) på flykten bara genom att andas in de eteriska oljorna. Ja, det är faktiskt sant! Jag provade häromdagen på min son som var hemma från skolan och kände sig dålig. Han fick andas in varmt vatten med några droppar eterisk oreganoolja i, och nästa dag kände han sig återställd och kunde gå i skolan igen.  Och det är inte första gången jag har upplevt snabb effekt med oreganon. Den eteriska oljan är som sagt otroligt stark och får inte tas invärtes eftersom den kan skada slemhinnorna. Däremot kan man köpa oreganokapslar på hälsokosten som man sväljer hela, och då är det ingen fara.
Oregano kan också drickas som te, det blir gott och vackert rött i färgen. Utvärtes kan man göra ett uppiggande bad eller fotbad med örten om man känner sig trött eller förkyld.
Oreganon är också kramplösande mot magont eller mensvärk.
Det är dock ingen ört man ska ta i medicinskt syfte om man är gravid, eftersom den aktiverar livmodern.

Det är trevligt att ha egna torkade kryddor i skafferiet när vintern kommer. Ett tips med oreganon är att även blommorna är väldigt goda och fina att krydda maten med. Jag har en äng med en massa förvildad oregano alldeles i närheten, där brukar jag plocka blommorna och torka så att man kan smula de vackra lila blommorna över alla Italieninspirerade rätter hela vintern. Det blir något helt annat än färdigköpt oreganokrydda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *