Örtskola del 8 – Rosmarin

Idag på Valborgsmässoafton tar vi en titt på rosmarinen utifrån ett läkeväxtperspektiv. Rosmarinen är en medelhavsväxt som i likhet med basilikan kan ha lite svårt för vårt klimat. Det kan gå att få den att övervintra ute i en rabatt om man bor vid kusten i södra delen av landet, men säkrast är det att odla den i kruka och ta in den över vintern (eller klippa ned några kvistar på hösten och sätta i jord inomhus). Den kan enligt min erfarenhet vara hopplös att dra upp från frö och växer irriterande långsamt även som stor planta. Det kan därför vara idé att köpa en färdig planta eller ett litet ”rosmarinträd” om man är otålig. Namnet rosmarin betyder ”havets dagg”. Växten älskas av pollinerande insekter.

Rosmarin är en populär växt inom den andliga rörelsen. Den används ofta som rökelse eller eterisk olja för att skärpa den mentala styrkan, få klara tankar, ökad koncentrationsförmåga och bättre minne. Detta är vetenskapligt bevisat, då rosmarin ökar blodgenomströmningen i hjärnan. Det är en bra ört för äldre för att motverka glömska och demens.
Historiskt har den också använts som rökelse för att rena rum från smitta.

Rosmarin ökar blodcirkulationen och får fart på lågt blodtryck. Den hjälper matsmältningen och stärker immunförsvaret mot infektioner. Den är bra mot huvudvärk och migrän och lyfter upp den som är deprimerad. Till håret hjälper den mot hårbottenproblem och stimulerar hårväxten.

Rosmarin ska inte användas medicinskt i dessa fall: av den som har högt blodtryck, är gravid eller epileptiker. Stora mängder rosmarin är giftigt för oss alla, men överdosering är inte så trolig då denna ört har en väldigt stark och bitter smak.

Rosmarin kan, förutom att ätas som matkrydda, intas som te eller tinktur. Rökelse kan man göra av torkade stjälkar i bunt som man tänder på och låter ligga och ryka på ett fat. Rosmarin är också bra att göra en värmande och stimulerande massageolja av, antingen genom att låta färsk ört dra i en neutral olja eller att tillsätta eterisk olja till en neutral olja. Det är viktigt att veta vad man håller på med när man tillverkar egen örtolja eftersom det kan börja växa bakterier i den om man gör fel. I t ex boken Lisens gröna värld av Lisen Sundgren (en underbar bok som jag varmt rekommenderar) finns flera bra recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *