Örtskola del 7 – Hagtorn

Nu har hagtornen här nere på Österlen börjat få blad och snart kan man skörda blommor och blad av denna kompetenta läkeväxt och använda till medicin. Det går även att använda bären, som mognar till hösten, men då måste de kokas först och sedan ska kärnorna silas bort vilket kan vara svårt, då är det bättre att köpa torkade bär i hälsokostaffären. Även torkade blommor och blad finns att köpa för den som inte har tillgång till hagtornsbuskar. Titta ordentligt i en flora innan du plockar, eftersom hagtorn kan blandas ihop med andra buskar.

Hagtorn är hjärtats läkeväxt och är förutom att den är allmänt stärkande för hjärtat också bra för olika symtom relaterade till hjärtat: högt blodtryck, hjärtklappning, dålig blodcirkulation (kalla händer och fötter), instabil hjärtrytm och dubbla hjärtslag. Självklart ska man söka läkarhjälp vid allvarliga hjärtproblem, men lindriga problem kan man prova att avhjälpa med hagtorn. Effekten brukar inte kicka in förrän efter en längre tids användning, så det kan vara bra att prova en längre kur.
Hagtorn innehåller ämnen som vidgar kärlen och förbättrar genomblödningen i hjärtat, vilket ger ett bättre blodflöde och sänker blodtrycket.
Hagtorn hjälper även vid allmän oro och sömnproblem.

Hagtorn tas förslagsvis som te eller tinktur. Det går också att koka hagtornssirap och ta som medicin, men det är inget som jag själv har provat. Då kokar man örten i vatten (100 g färsk ört till 1/2 liter vatten) tills mängden vätska reduceras till hälften, sedan låter man det svalna och rör i 2 1/2 dl honung, då får man en hagtornssirap. Receptet går att använda på andra läkeväxter också, och mängden honung kan reduceras om man använder söta växter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *