Örtskola del 2 – maskros

Idag ska jag ta upp nästa läkeväxt i örtskolan – maskrosen. Förra veckan skrev jag om brännässlan, och här har vi då alltså ännu ett lika hatat och älskat ”ogräs”, som inom kort kommer att lysa med sina gula kronblad på ängar och gräsmattor.

Maskrosen är liksom brännässlan en väldigt kompetent läkeväxt, och liksom nässlan kan man använda hela växten inklusive rot och stjälk. Den har en mängd olika användningsområden.
Roten kan grävas upp på våren eller hösten, sköljas noga, skivas och torkas. Sedan kan man göra antingen tinktur (gärna tillsammans med maskrosblad) eller te på den. Te på maskrosrot smakar lite åt kaffehållet, och har faktiskt använts som kaffeersättning i t ex krigstider. Men det är betydligt nyttigare än kaffe och det påstås t o m att maskrosroten kan vara bra mot cancer. Jag brukar dricka en kur på roten lite då och då.
Stjälken innehåller en vit växtsaft, som många minns från sin barndom när man lekte utomhus bland maskrosorna och sedan fick fläckar på kläderna som aldrig gick bort i tvätten. Växtsaften kan droppas på fortvårtor för att bli av med dem, eller användas mot klåda och sveda till följd av bett och stick av insekter eller närkontakt med brännässlor.
Bladen är beska och goda att äta som sallad. De kan också torkas till te (gärna tillsammans med blommorna) eller tinktur (gärna tillsammans med roten).
Blommorna kan, förutom till te, användas till att göra en god saft på. Saften smakar sött och honungsliknande. Maskrosen är en mycket viktig växt för bin och den ger mycket honung, något man kan förstå när man känner smaken av maskrossaft. Det här receptet från Mandelmanns gård brukar jag använda.

Jag brukar blanda ett utrensande och livgivande te att dricka på våren av bl a björk, nässlor och maskros. Det ger ny kraft efter den långa vintern, och man känner hur kroppen kommer igång igen.

De medicinska egenskaperna som maskrosen besitter är som sagt många. Växten är allmänt utrensande, renande på blod, lever och njurar, löser upp slaggämnen och minskar reumatiska besvär. Den lindrar eksem och andra hudproblem och stärker magens funktioner. Den är även urindrivande och förbättrar ödem. Maskrosen är ingen utpräglad ört för värk, men kan ändå lindra vid led- och muskelvärk. Den innehåller mycket C-vitamin och en massa mineraler. En fantastisk vän att ha i sin trädgård eller att gå ut och hämta på närmaste äng.

När jag var liten gjorde min mamma maskrosvin varje sommar. Det är en sedvänja som lever vidare inom vissa kretsar även idag. På så sätt får man ju ett vin som nästan är nyttigt…!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *