Örtskola del 25 – Gullris

Idag är det final för Örtskolan! Jag hoppas att ni som har följt med i den har lärt er en del nytt. Kanske vågar du nu plocka dina första medicinalväxter och lägga grunden till ett eget husapotek? Eller så har du som redan kunde en del utvidgat dina kunskaper till nya höjder?

Den sista växten i Örtskolan är Gullriset, som blommade som bäst för ett par veckor sedan här i södra Skåne. Det är en ståtlig och vacker gulblommande växt som finns både som en inhemsk sort och en kanadensisk variant, som båda är lika verksamma. Den kanadensiska är en invasiv art som nu har spritt sig lite varstans över landet. Man kan odla bägge sorterna i sin trädgård om man inte har dem vilt i närheten.

Gullris motverkar inflammation, t ex vid svullna slemhinnor, och bakterietillväxt. Den är njurarnas och urinvägarnas bästa vän, eftersom den är urindrivande och därför bra vid urinvägsinfektion, trängningar, inkontinens, njursten och njurinflammation. Den hjälper även vid ödem som har uppstått till följd av dålig njurfunktion. Samma ämnen som hjälper njurarna är också bra för stela muskler och leder. Vidare är den också bra mot svamp, som inte sällan blir ett problem efter en antibiotikakur. Prostatabesvär, riklig menstruation, hosta, högt blodtryck och tandköttsinflammation är gullriset också bra emot. Kort sagt är det en nödvändig växt att ha hemma!

Stress och sorg slår sig väldigt lätt på njurarna. Därför är det bra att ha mycket gullris i beredskap hemma och göra en kur då och då för att stärka upp njurarna.

Man kan göra te och tinktur på gullriset och även använda avsvalnat te utvärtes till omslag mot t ex fotsvamp.

Tack för mig! Nu blir det lite paus på bloggen ett tag, sedan kommer jag tillbaka med nya intressanta ämnen. Titta gärna runt på lite äldre inlägg så länge så hittar du mycket mer om örter, hälsa och minimalism.

 

 

 

2 kommentarer

    1. Hej!
      Man kan använda både blommor och blad när man torkar gullris, och det gör inget om stjälken kommer med heller.
      Jag brukar torka i en särskild torkmaskin eller på en torkställning med ”hyllor” av tyg, men det går även bra att torka på ett uppspänt lakan eller i plastbackar som har många hål som fungerar som ventilation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.