Örtskola del 23 – Läkemalva

Läkemalvan är en gammal läkeväxt som såldes på apoteken för inte så länge sedan. De ser ut som små stockrosor och är också släkt med dessa. De växer mest i trädgårdar och ses sällan ute i naturen. Den är lätt att få att gro om man sår den, men det går också att dela roten eller ta sticklingar för att föröka den.

Man använder både blad, blommor och rötter, men de sistnämnda anses vara mest verksamma. Den är väldigt effektiv att dricka som te, men kan också tas som tinktur eller ätas i maten. Läkemalvan är mest känd för att vara bra mot halsont och hosta, men den är även läkande för mag- och tarmsystemet t ex vid magkatarr och överallt i kroppen där man har irriterade slemhinnor. Den fungerar också att ta vid inkontinens. Växten är allmänt starkare på immunförsvaret och den har även lugnande egenskaper. Utvärtes kan bladen läggas på sår och irriterad hud. Förr i tiden gjorde man marshmallows på läkemalvans rötter, som kokades till en mjuk, söt och slemmig massa.

Läkemalvan sägs skydda mot svart magi och dra till sig goda energier där de står i trädgården. Man kan också använda den till rökelse.

Den som är diabetiker ska vara försiktig med läkemalva eftersom slemämnena kan ge lågt blodsocker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *