Örtskola del 21 – Lavendel

Lavendel är en härligt doftande, allsidig ört som har sin givna plats i naturapoteket. I Sverige odlas den som trädgårdsväxt sedan medeltiden medan den växer vilt i sydligare länder och har använts medicinskt sedan 800-talet. Det är själva blomman som innehåller de aktiva ämnena, men det går bra att använda stjälk och blad också. Man skördar blommorna när de är precis nyutslagna, en regel som gäller för de flesta örter. Då har de mest kraft.

Lavendel går att använda både in- och utvärtes mot diverse åkommor. Invärtes (som te) lindrar den oro och hjärtklappning och underlättar insomning. Det kan vara bra att blanda ut den med några andra örter eftersom smaken är stark och parfymerad. Lavendelte hjälper även mot huvudvärk och förkylning. Lavendeln är stärkande och upplyftande på sinnet, svalkande, vätskedrivande och renar luften om den används som rökelse eller som eterisk olja i aromalampa. Det är roligt att använda lavendel i matlagningen också och t ex smaksätta honung, råsocker, salt eller någon hemgjord kryddblandning med. Utvärtes är den bra mot insektsbett och brännskadad eller solsvedd hud. På ett bett kan du ta en droppe eterisk lavendelolja, den är mild nog att användas direkt på huden, och på skadad hud en örtolja eller salva med lavendel. Den är också fin till massageolja och fotbad.
Många tillverkar fortfarande små lavendelpåsar av torkad lavendel som man lägger i sitt linneskåp eller garderob för väldoft och för att hålla skadeinsekter borta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *