Örtskola del 20 – Johannesört

Veckans läkeväxt i Örtskolan är Johannesörten, som står i blom nu på många platser i landet. På många sätt är johannesörten ”själens ört” eftersom den traditionellt har använts för att mota bort nedstämdhet, vintermörker och oro, men den används också utvärtes mot smärta och hudproblem som t ex akne. Vidare kan johannesörten hjälpa mot bakterier och virus, inflammationer, klimakterie- och pms-besvär, dålig blodcirkulation, urinvägsinfektion, urinläckage, matsmältningsproblem, insomningsbesvär, vissa typer av migrän samt sårskador. Förr i tiden ansågs den ha djävulsutdrivande egenskaper.

Johannesörten har en släkting som heter Fyrkantig johannesört, som inte har samma läkande egenskaper. Ta en flora till hjälp för att säkert lära dig identifiera dessa båda arter, som dessutom (för att göra det extra besvärligt) gärna växer bredvid varandra. Det gäller alltså att examinera varje liten stjälk man klipper av! Johannesörten ska skördas när blommorna står i knopp eller är precis nyutslagna, men ofta är blommorna i olika stadier av utveckling på en och samma stjälk och då kan man bara plocka bort de utblommade blommorna i efterhand. Både blommor och blad kan användas medicinskt.

Av johannesörten kan man göra te, örtolja för utvärtes bruk (på färsk ört), tinktur, örtbad m m.

Johannesört ska inte användas tillsammans med p-piller, antidepressiv medicin, hjärtmedicinen Digoxin eller blodförtunnande läkemedel. Det är örtens leverstärkande egenskaper som gör att läkemedlen får försämrad eller utebliven effekt, men vid utrensning är detta förstås positivt. Man kan också bli känslig för att få brännskador av solen när man tar örten invärtes. Det är viktigt att nämna för sin läkare att man använder johannesört innan någon medicin skrivs ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *