Örtskola del 19 – Gatkamomill

Jag älskar läkeväxter som är anspråkslösa, bortglömda och hatade som ogräs av dem som inte förstår bättre. Gatkamomillen är ett lysande exempel på detta. Den är kanske inte så fager (eftersom den mest ser ut som en liten dillplanta med en stor, gul blomma som saknar kronblad), den sprider sig snabbt och är ett envist ”ogräs” – OCH den är en fantastisk läkeväxt! Gatkamomillen är väldigt allmänt förekommande, svårigheten ligger i att lyckas upptäcka denna låga växt som inte gör mycket väsen av sig. Leta längs vägkanter, på grusplaner och parkeringsplatser (men inte hårt trafikerade förstås), där brukar den dyka upp. Har du istället vanlig kamomill i din närhet går den precis lika bra att använda som gatkamomillen. Var noga med förväxlingsrisken med t ex baldersbrå och andra liknande sorter, se efter i en flora hur du artbestämmer. Kamomillarterna har en härlig aromatisk doft som de andra saknar. Gatkamomillen har dessutom en lite exotisk touch av ananas i smaken, vilket gör att den är god att använda i matlagning (särskilt desserter).

Traditionellt har kamomill varit en kvinnoört som använts vid förlossningar och menstruationsrubbningar. Den har också använts som lugnande medel. Ny forskning har visat att den också kan förlänga livet på kvinnor över 65! Men såklart kan den också användas av män. Andra åkommor örten kan vara bra för är att reglera blodsockret, magbesvär, högt kolesterol, smärtor, oro och ångest, irriterade slemhinnor, feber och förkylning. Den är dessutom antiinflammatorisk och full med antioxidanter. Utvärtes är den sammandragande och bra för sårvård, mot irriterade eller inflammerade ögon och mot diverse utslag inklusive akne samt mot torr hud. En oumbärlig ört med andra ord som är riktigt ”allround” – bra om man inte vill ha så många olika örter i sitt naturapotek.

Kamomillte är en klassiker och går att köpa i vilken butik som helst, men försök hitta ekologisk kamomill om du inte har möjlighet att plocka själv. Man kan också göra tinktur på växten. Utvärtes kan man t ex göra omslag, fotbad och salva.

Den som är allergisk mot rölleka brukar vara allergisk även mot kamomill, så prova försiktigt om det är första gången.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *