Örtskola del 18 – Läkevänderot

Läkevänderoten eller valerianan är en vacker och populär trädgårdsväxt, men det är inte alla som känner till att den också har använts som läkeväxt över hela världen sedan urminnes tider mot en lång rad sjukdomar och åkommor. Därav har den fått sitt namn, att den ”vänder” sjukdom till hälsa. Det finns 50 förekommande arter i Europa och ännu fler i hela världen. Den är lätt att odla och föröka. Läkevänderoten har en tilldragande effekt på katter, som gärna rullar sig i växten.

Man kan använda både roten, bladen och blomman till medicin. Vanligast är att göra te eller tinktur på den, och tinktur på roten är det mest verksamma. Den fungerar lugnande och rogivande, även för magen. Den är ångestdämpande och hjälper mot rampfeber. Den sänker högt blodtryck, lindrar smärta (särskilt huvudvärk) och förbättrar sömnkvaliteten. Samtidigt som den är lugnande och sövande hjälper den också till med fokus, och man blir inte trött och seg av att använda den. Läkevänderotens doft är kraftfull och det är inte alla som tycker om den, men om man gör det kan man ha en blomma i en vas vid sin säng, så får man en sövande effekt.

Man ska ta läkevänderot enstaka gånger när man känner behov eller i korta kurer med uppehåll emellan. Den är dock inte beroendeframkallande, men det är viktigt att gå till botten med varför man har sömnproblem, oro osv istället för att gå på medicin (även om det är örtmedicin).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *