Örtskola del 17 – Älggräs

 

Idag ska jag berätta lite om en av de viktigaste medicinalväxterna i mitt naturapotek, älggräset eller älgörten. Förutom att vara en magiskt vacker växt med sina mycket speciella gräddvita blomställningar, är detta växten som är oumbärlig i tider med förkylning, feber och huvudvärk.

Älggräset tillhör rossläktet och växer i diken och på fuktig ängsmark över hela landet.
Det är blommorna man skördar och använder. De har en stark och speciell doft och massvis av pollen som älskas av insekter.

Älggräs är framför allt lindrande vid värk, särskilt huvudvärk och värk vid förkylning och influensa. Den är även bakteriedödande och bra mot diverse magåkommor inklusive halsbränna. Den har också vätskedrivande egenskaper. Utvärtes kan man bereda en örtolja av den som lindrar smärta, eller använda den i bad och fotbad för att uppnå avslappning.

Älggräs är mest effektiv som färsk, därför är det bra att göra en rejäl sats tinktur på de färska blommorna så har du deras fulla medicinska effekt hela året. Älggrässaft görs också på färska blommor och använder man honung istället för socker blir det en saft som kan användas i medicinskt syfte, lite besk i smaken men ändå god. En del föredrar att inta älggräset som te och jag brukar torka rejält med älggräs för det ändamålet. Två till tre koppar te av torkat älggräs motsvarar en Alvedon.

Älggräs är blodförtunnande och ska inte användas ihop med blodförtunnande mediciner. Man även vara överkänslig mot salicylsyra, ett av de aktiva ämnena i älggräset, så prova försiktigt om du inte vet. Personer med astma, diabetes, levernedsättning, blödarsjuka samt gravida ska undvika älggräs. Det ska inte heller ges till barn under 18 år med virussjukdomar (men annars går det bra).

4 kommentarer

 1. Hej!
  Du skriver antal koppar som motsvarar 1 Alvedon.
  Hur mycket älgört och vilken del har du i de kopparna?
  Skulle behöva veta mer om hur inflammationshämmande den är.
  Försöker bli av med en muskelinflammation.
  Tack för artikeln.
  Ha en fin dag!

  1. Hej!
   Till en kopp te använder jag ungefär 1-2 tsk torkad ört. Lite mer om det gäller färsk ört. Jag använder blommor, knoppar och även blad på älgörten.
   Som en längre kur mot inflammation kan du prova att dricka teet i två veckors tid, 2-3 koppar om dagen.
   Hoppas det hjälper!

  1. Hej! Det har att göra med växtens innehåll av salicylsyra. Mediciner med acitylsalicylsyra (det isolerade och patenterade ämnet som härstammar från växternas salicylsyra) som t ex aspirin används av många diabetiker som blodförtunnande, och det kan bli fel i doseringen om man samtidigt börjar behandla sig med naturmediciner med älggräs. Det lär dock inte vara farligt att ta ett glas älggrässaft eller en kopp älggräste någon gång då och då, men i högre verksamma doser ska det undvikas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *