Örtskola del 16 – recept, dosering och säkerhet

På uppmaning av mina läsare ska jag ikväll skriva ett inlägg om praktisk tillämpning av örterna, som ett eget kapitel i Örtskolan.

Jag ska börja lite med säkerhet. Det finns en hel del att tänka på när det gäller örter och säkerhet, och jag har nämnt några av dem tidigare men det tål att upprepas. Här är det viktigaste att tänka på när du ska plocka växter och använda i medicinskt syfte (eller till mat):
1. Plocka aldrig en växt som du inte känner dig säker på. Fråga någon som är mer kunnig eller kolla mot en flora.
2. Gravida och ammande ska vara försiktiga med många örter. Kolla noga upp att den ört du har tänkt ta är säker.
3. Personer med transplanterade organ ska över huvud taget inte använda växtmedicin, och väldigt sjuka personer som går på tung medicinering måste vara mycket försiktiga.
4. Man ska vara ytterst försiktig med att ge läkeväxter till barn, både när det gäller vilka växter som passar barn och vilken dosering som passar barn i den storleken. Kolla noga upp detta innan du ger ett barn någon ört.
5. Förvara örter och örtprodukter på rätt sätt så de inte blir dåliga. Torkade örter ska förvaras i rumstemperatur i glasburk eller papperspåse. När du har tillverkat en örtprodukt, kolla noga upp hur du förvarar den bäst. Alla örter och örtprodukter förvaras oåtkomligt för barn och djur.
6. Vissa örter ”krockar” med skolmedicin. Kolla noggrant upp i förväg om örtpreparatet går ihop med din vanliga medicin.
7. När du provar en ny ört, var försiktig och ta bara en liten dos. Det finns risk för allergiska reaktioner.
8. Om du gör örtolja som du ska äta, använd helst torkade örter. Använder du färska örter måste du äta upp oljan på en gång, annars finns det risk för att bakterier utvecklas.
9. Torka örterna på ett bra sätt i ett mörkt och välventilerat utrymme, inte i direkt solljus. Underlaget du torkar på ska vara fräscht. Torka så stora delar av växten som möjligt, hacka inte sönder den. Torka tills det är knastertorrt, det tar olika lång tid för olika växter och beroende på hur varmt det är. Är du för otålig kan växterna mögla när du har över lagt dem i en burk.
10. Tänk LIVSMEDELSHYGIEN när du handskas med växter som ska bli medicin! Rena händer, kärl och verktyg.
11. När du samlar in rötter måste dessa tvättas rena från all jord innan du använder dem. Skörda rötter på våren eller hösten.
12. Skörda växter ovan jord mitt på dagen eller tidigt på eftermiddagen, då är de aktiva ämnena som högst i växten. Skörda blommor som håller på att slå ut eller är nyutslagna.
13. Hållbarhet på torkade örter är ett år, sedan tappar de i kraft. Tinkturer kan sparas i åratal om de står mörkt. Salvor och örtoljor som man använder till kroppsvård har lite olika hållbarhet beroende på vilken basolja man har använt och hur noggrann man är med hygienen, men några månader brukar vara minimum. Örtsalt håller väldigt länge. Örtsaft som t ex flädersaft håller ett år i frysen men bara någon vecka i kylen. Örthonung håller 1-2 månader i kylskåp.
14. Vissa örter tar man som en kur när man vill se en förbättring över längre tid, t ex kan detta gälla vid utmattning eller hormonella problem. Andra örter kan man ta akut vid behov t ex när man har huvudvärk eller pms-besvär. Ha klart för dig hur du vill använda den aktuella örten och kolla upp doseringen. Vid kurer är det viktigt med uppehåll efter en tid, då man känner efter om förbättringen håller i sig. Meningen med växtmedicin är ju att stärka upp kroppens självläkning, inte att ”gå på medicin” i flera år.
15. En del doseringar (se nedan) kan verka löjligt låga. Men som sagt kan man inte veta till 100% hur man reagerar på örten eller hur stark den hemgjorda medicinen är. Våga lita på att örten gör jobbet även i låg dosering!

Vidare tänker jag säga något om dosering. Det är svårt att säga exakta doseringar eftersom en mängd faktorer spelar in: hur verksam just den örten är beroende på var och när den är plockad, och hur vi själva reagerar på just den örten. Det gäller att prova sig fram försiktigt och ha respekt för att växtmedicin kan vara väldigt kraftfull och t o m giftig i för stora doser.
De vanligaste tinkturerna kan man ta 8 droppar av per gång, vilket är en låg dosering. Har man ingen droppflaska kan man ta ungefär ett halvt kryddmått. Ett kryddmått = 1 ml brukar man säga motsvarar 20 droppar. De 8 dropparna kan man ta upp till tre gånger per dag. När det gäller örtte, även kallat infusion, är den vanliga doseringen 1 tsk torr ört per kopp, 1,5-2 msk vid färsk ört.

Här kommer lite recept.
Fotbad med örter är det enklaste tänkbara. Häll varmt vatten över valfria örter (torra eller färska) i en balja, sänk ner fötterna och sitt och gör ingenting tills vattnet svalnar. Torka fötterna och smörj dem med en olja. Jag brukar smörja in dem med mandelolja blandat med eterisk lavendelolja. Fotbad är perfekt att göra om man har torra örter över från förra året som man inte vill använda till medicin. Man kan också göra fotsalt av grovt salt och örter och någon eterisk olja.
Örtte görs på färsk eller torkad ört i en tesil. Häll kokande vatten över och täck muggen med ett lock så att de verksamma ämnena inte flyr. Låt dra i 5-10 minuter. Undvik helst mjölk och sötning, tänk att det är medicin… Vill du ha lite honung i, vänta tills teet har svalnat.
Tinktur görs av en del färsk, hackad ört och tre delar sprit med minst 40% alkoholhalt, t ex vodka eller brännvin. Lägg detta i en glasburk med metall-lock (en gammal honungsburk är perfekt för en mindre sats). Örten måste täckas helt av sprit. Låt dra i rumstemperatur i 4-6 veckor, ju längre desto bättre. Skaka om burken några gånger i veckan. När tinkturen är färdig, sila den och tryck ut spriten ur örterna. Häll upp på en flaska. Om det bildas mycket bottensats kan man hälla över tinkturen i ett annat kärl och slänga bottensatsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *