Örtskola del 15 – Rölleka

Idag när jag var nere på strandängarna utanför Kivik såg jag att röllekan redan hade kommit upp. Det är en kär och användbar vän i örtmedicinen och har varit i bruk i många tusen år.

Röllekan tillhör våra inhemska växter. Den är oftast vit men kan också skifta lite åt rosa. Jag brukar passa på att plocka de rosa när jag hittar dem eftersom det är trevligt med lite färgvariation. Röllekan är bäst att skörda med sax eftersom stjälken är väldigt seg. Man kan använda hela växten ovan jord och den passar bra både utvärtes och invärtes och även till mat – det finns en beska i röllekan som är bra för matsmältningen. Som medicin kan man göra te, tinktur och mycket annat på röllekan.

Som kuriosa kan nämnas att förr i världen tillverkade man ett så kallat millefoliumbrännvin av röllekan, ett spritutdrag som användes till de flesta krämpor. Millefolium betyder tusen blad och syftar på röllekans många kronblad. Den har också använts som substitut för humle vid ölbryggning. Rölleka kallas även Josefsört för att legenden berättar att Jesus gav rölleka till sin far när han hade skadat sig i arbetet. Det är en fin tanke, tycker jag, att Jesus använde sig av örter i sitt helande arbete.

Röllekan stärker levern och njurarna och stödjer matsmältningen. Den stärker blodkärlen och höjer immunförsvaret. Då röllekan är blodstillande kan man använda den både utvärtes för att stoppa blödningar vid sårvård och invärtes för att minska riklig mens. Det är också en bra ört vid förkylning och influensa då den är svettdrivande och hämmar hosta. Röllekan är också bra vid pms eftersom den hjälper till att öka ditt eget progesteron. Den hjälper även mot högt blodtryck. Vid åderbråck kan man göra omslag med röllekainfusion eller badda på en örtvinäger (ört som har dragit i vinäger) med rölleka. Det går också bra att göra omslag med rölleka mot torr eller solbränd hud. Rölleka ska inte användas av den som är gravid eftersom den stimulerar livmodern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *