Örtskola del 14 – Rödklöver

Rödklövern har börjat blomma här i södra Skåne, så jag tänkte att det kunde passa bra att dagens avsnitt av Örtskolan får handla om den.

Rödklöver kan användas till både mat och medicin. Förr i tiden malde man mjöl på rödklöver när det var ”nödtider”. Rödklöver blommar från juni i vissa delar av landet tills långt in i oktober. Det är främst blomman som används till medicin, och hela växten kan ätas som grönsak eller mixas i gröna drinkar. Klöver är en mycket näringsrik växt med högt innehåll av vitaminer, protein och mineraler.

Rödklöver har många medicinska användningsområden. Rent allmänt är den stärkande och renande för de inre organen, lymfan, nervsystemet, vävnaderna och skelettet. Den är hormonreglerande för kvinnor och kan hjälpa den som har klimakteriebesvär. För män förebygger den prostataproblem. Vid förkylning dämpar den hosta. Den är stärkande för den som är trött och stressad. Den är cancerhämmande och antiinflammatorisk. Den kan lindra artrit. Den hjälper vid olika hudproblem som t ex eksem och torr hud. Det går bra att göra te eller tinktur på den, men den kan också användas utvärtes.

Man behöver känna till att rödklöver är blodförtunnande. Det är också viktigt att veta att personer som inte får ta östrogentillskott eller östrogenbehandling på grund av sjukdom inte heller kan använda rödklöver.

Man kan också använda skogsklöver, som har samma medicinska egenskaper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *