Örtskola del 13 – Fläder

Här på Österlen är flädern på väg att blomma nu, så jag tänkte att det kan passa bra att veckans inlägg behandlar fläder som läkeväxt.

Flädern är en inhemsk växt som har funnits i Sverige väldigt länge. Först och främst är det viktigt att påpeka att man måste vara säker på att det är den äkta flädern man har hittat och inte den giftiga druvflädern eller den så kallade sommarflädern. Titta efter ordentligt i en flora om du är osäker. Det är också viktigt att veta att man inte ska använda andra växtdelar än blommor och bär. En dekokt på bladen kan däremot användas som avskräckande insektsmedel.

Flädersaft är kanske det första man tänker att man kan göra av fläder. Jag älskar själv flädersaft och har märkt att när man dricker mycket av någon fläderdryck kan man börja svettas. Det är fläderns vätskedrivande egenskaper som visar sig. Därför är fläder väldigt bra vid förkylning, influensa och feber. Den är också stärkande för immunförsvaret och innehåller slemämnen som gör det svårare för virus och bakterier att få fäste. När man är sjuk är det kanske godare att dricka varmt te än saft. Torka därför fläderklasar så att du har ett lager till vinterns förkylningar. Det är också gott att blanda torkad fläder i egna kryddblandningar.
Fläder har också blodrenande egenskaper, det vill säga den löser upp slaggämnen i kroppen. Den är också bra för den som lider av allergier. Tack vare sina fytohormoner kan den också vara till hjälp för den som lider av mensproblem eller klimakteriebesvär.
Utvärtes kan man t ex använda en infusion eller ett macerat på blommorna att badda trötta ögon eller solskadad hud med.

På hösten är det dags att skörda fläderbären. De har liknande egenskaper som blommorna och är dessutom väldigt näringsrika. Bären har dessutom visat sig hjälpa mot neurologisk värk som t ex ischias och migrän. De kan ge magproblem om man äter dem råa, även om vissa klarar av det. Däremot kan man koka en god sirap på den, som späds med varmt vatten och dricks som saft när man är sjuk i förkylning eller bara för att det är gott. Det finns ett bra recept i Lisens gröna värld av Lisen Sundgren.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *