Örtskola del 12 – Ros

Rosen är en av mina absoluta favoriter i örtmedicinen, dels för att den är så otroligt användbar och dels för att den verkligen läker på djupet. Den är lugnande och lyfter upp ett sorgset sinne och ger en romantisk stämning, men den är även bra till sårvård och mot förkylning.

Rosen är en stor växtgrupp och alla sorter går att äta och använda som medicin, men om man som jag brukar använda stora mängder rosenblad är det förstås bättre om bladen är stora. Bland de vilda rosorna är vresrosen min favorit, den är så vacker i färgen och lätt att plocka. Jag har också en stor aprikosrosa/gul ros i trädgården som är väldigt fin.

Som med de flesta blommor man använder till medicin ska man skörda rosen när den är precis nyutslagen. Rosen smakar inte så mycket, utan det är faktiskt doftsinnet som ger upplevelse av ”rosensmaken” när man äter eller dricker något med rosenblad i.

När rosen har blommat över på höstkanten kan man skörda nyponen. Samma gäller här, att alla nypon är ätliga, men det finns de som är större, godare och mer lätthanterliga än andra. Även här håller jag på vresrosen som favorit!

När man skördar både rosenblad och nypon får man vara lite försiktig så man inte sticker sig på taggarna, men ganska snart brukar man få upp en bra teknik. När det gäller nypon får man verkligen gå på fingertoppskänslan. De ska inte vara för hårda och inte för mjuka, utan perfekt spänstiga och röda. Insekter som t ex tvestjärtar tycker mycket om att bygga bo i nypon, så det gäller att kolla det och kasta bort alla som är angripna. Hemma skär man av ”bläckfiskarmarna” längst ner på nyponet, delar det mitt itu och skrapar ur kärnorna innan man äter själva nyponskalen, färska eller torkade. Det finns även de som torkar hela nyponen och mixar till pulver med kärnor och allt. Nypon är ett riktigt superbär som vi verkligen borde äta mycket mer av, så gör dig beredd att ge dig ut och plocka i höst!

Rosenblad kan användas till oräkneliga saker. Torkade rosenblad lyfter upp vilken teblandning som helst, plus att de ju är antidepressiva och bra mot förkylning. Det är också mycket bra att ha ett lager rosenblad till fotbad eller örtbad för hela kroppen.
Saft eller elixir på rosor är mycket gott, får en fantastisk färg (beroende på vilken färg på bladen man använder) och ger en oslagbar sommarkänsla året runt.
Ansiktsvatten på rosenblad och daggkåpa är något jag brukar göra en hel årsförbrukning av och frysa in i små flaskor. Rosenvatten är inte billigt att köpa så det lönar sig verkligen att göra själv. Förutom till ansiktsvatten brukar jag även använda det till att blanda i hemgjorda ansiktsmasker med lera.

Jag har skrivit mycket om rosor tidigare på bloggen och har en del recept där, så sök på ”rosor” i sökfältet så dyker det upp lite smått och gott. Rosorna är i startgroparna nu här på Österlen och har redan slagit ut på sina håll, så nu är det snart dags att gå ut och skörda!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *