Örtskola del 11 – Salvia

Vi är framme vid den elfte växten i Örtskolan, salvian. Det är en medelhavsväxt som liksom så många andra kom till vårt land när munkarna skulle anlägga sina klosterträdgårdar här.
Den är enkel att så eller föröka med sticklingar och inte heller svår att sköta om. Salvia drabbas sällan av ohyra och är en omtyckt växt för alla pollinerare när den blommar. Det finns många hundra olika varianter av salvia, men det är den äkta Kryddsalvian som vi talar om i medicinska sammanhang.

Namnet salvia kommer från latinets salvus som betyder frälst eller frisk, och salvare som betyder bota eller hela. Salvia är en mycket högt ansedd läkeväxt som förr i tiden ansågs kunna bota nästan allting – framför allt hyllade man den för dess renande och helande egenskaper både fysiskt och psykiskt. Dessutom var och är den en viktig magisk växt vid olika ritualer för den som sysslade med örtmagi.
Jungfru Maria avbildades ibland som en salviaört under medeltiden. Detta för att salvian enligt legenden var den växt som skyddade Maria och Jesusbarnet när de gömde sig undan Herodes knektar.

Förutom att använda den som matkrydda och medicin (både in- och utvärtes) är det också vanligt att använda en bunt torkad salvia som rökelse. Det tar bort dålig lukt och renar rummet från negativa energier.

Salvia är allmänt vätskehämmande – den hämmar svettningar, minskar mjölkproduktion och saliv. Den sänker även blodsockret och är bra mot klimakteriebesvär och mensvärk. Vidare är den sammandragande, slemlösande, bakteriedödande, kramplösande och stärker blodkärlen.

Mot tandköttsinflammation och blåsor i munnen kan man gurgla med avsvalnat te på salvia, vilket även hjälper mot dålig andedräkt. Fula sår som inte vill läka kan man badda med starkt salviate. Salvian är bra till hårvård eftersom den minskar mjäll och andra problem i hårbotten. Salvia är även bra att använda i fotvårdsprodukter mot fotsvett och fotsvamp, så lägg gärna lite salvia i fotbadet. Vid slem i bröstet t ex när man är förkyld hjälper det att dricka salviate. Mot diverse hudproblem som akne, fet hy och slapp hy kan man prova att badda på avsvalnat salviate. Den som är stressad eller deprimerad kan också prova salvia. Salvia har även visat sig vara effektiv för att förebygga demens och för att förbättra minnet på dem som redan har drabbats.

Man ska inte använda salvia dagligen då det innehåller ämnet thujon som är skadligt i större mängder. Men en kur då och då är absolut ingen fara. Salvia ska inte heller användas medicinskt av den som är gravid, ammar eller har epilepsi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *