Minimaliststädning: Digitalt, jobbet, utemiljön, bilen. Och belöningen när allt är färdigt.

 

Jag har hållit på med minimaliststädningen sen mitten av januari, och nu är jag klar. Tre månader tog det. Att rensa ett helt hus med tillhörande utemiljö brukar enligt Marie Kondo, författare till ”The Life-Changing Magic of Tidying Up” ta 4-6 månader, så jag har varit ganska snabb. Dessutom har jag rensat både min arbetsplats samt gjort en stor digital rensning på den här tiden.
Antagligen beror tempot dels på att jag redan innan jag snubblade över KonMari-metoden, hade ett tränat öga för vilka saker jag tycker om och vilka jag kan rensa bort, dels att jag inte hade så mycket saker från början, eftersom jag i alla tider har varit bra på att göra mig av med det jag inte behöver. Genom att jag genom Marie Kondos böcker fick ny insikt om att det är mycket få saker som jag antingen tycker om eller som har en funktion som jag tycker om, och att det bara är dessa som jag ska behålla, togs rensandet verkligen till en ny nivå. Jag har under tre månaders tid åkt en gång i veckan till soptippen med kassar och lådor fulla med saker. Jag har sålt, bytt och skänkt bort mitt och hushållets överflöd. Hela huset känns lättare, utan att jag saknar något.

Som avslut på rensningen har jag:
* Rensat utemiljön (trädgårdssaker)
* Rensat bilen (samlat ihop alla lösa saker i en särskild bil-låda i bagageutrymmet)
* Rensat min digitala värld
* Rensat min arbetsplats


Del av mitt härliga rosa kontor efter rensningen.

 

Den digitala världen innebar ett omfattande rensningsjobb, och nya rutiner fick upprättas för att den goda ordningen ska kunna bibehållas. Som inspiration för den som vill haka på har jag gjort en lista över de punkter jag har jobbat med:
– Livsstilsförändring (sluta titta i mobilen som tidsfördriv utan istället göra andra saker när det blir en stund över)
– Se till att det finns backup på alla bilder i datorn (jag använder molntjänsten Microsoft OneDrive)
– Rensat mobilen på appar, spel och aviseringar
– Rensat mejl (jag hade över 43.000 mejl som jag slängde. Här gäller det också att avprenumerera på nyhetsbrev man inte vill ha för att minska flödet till inkorgen. Stjärnmärk alla viktiga mejl som behöver sparas eller tas itu med snart.)
– Rensat sociala medier (jag tog bort nästan 100 Facebookvänner som inte ger någon bra energi, jag gick ur grupper och slutade följa en mängd sidor, jag tog bort följare från Instagram som jag inte vill ska ha inblick i mitt liv längre och jag har slutat följa alla som inte ger mig någon glädje och inspiration. Dessutom ska jag under ett års tid rensa kontinuerligt i Facebookflödet eftersom mycket av det som jag har lagt upp sedan starten 2009 är sådant som jag inte längre vill ska kunna läsas av andra. Detta gör man genom att gå in på Facebook varje dag, titta på dagens ”minne” som kommer upp överst i flödet, klicka i hörnet på ”visa fler minnen”, sedan kan man enkelt ta bort allt det man har skrivit just t ex den 12 april under årens lopp och som man inte längre kan stå för idag, och på så sätt minskar också mängden bilder och annan information på min tidslinje drastiskt.)
– Skapat en offentlig profil på Facebook och Instagram, som är öppen för alla att följa och där jag inte delar någon personlig information eller bilder. Min offentliga profil är knuten till den här bloggen: Ur linssoppans horisont (Facebook) och @linssoppanshorisont (Instagram). Välkommen att följa dem!
– Rensat i Spotifylistorna (tagit bort all musik som inte betyder något, ordnat alla listor efter genre eller artist/kompositör samt ordnat alla låtar i bokstavsordning. Det finns enkla funktioner i Spotify som gör att man med ett par knapptryckningar kan ordna både alla listor i bokstavsordning samt alla låtar i en lista i inbördes bokstavsordning. Det finns också andra sätt att organisera listor på, men bokstavsordning gör det överlägset enklast att hitta både listor och låtar enligt mig. Livet är för värdefullt för att lyssna på utslätade låtlistor!)

All rensning som man har ägnat så mycket tid åt får aldrig bli förgäves, och om man inte har en strategi och håller sig till den riskerar man återfall till den oordning man tidigare hade. En del av min strategi är att vara fortsatt medveten och inte skaffa mig ett lika stort inflöde som jag hade innan av foton, nyhetsbrev, personer att följa på Instagram och nya spel och appar på mobilen. Mitt mål med den digitala rensningen är att kunna lägga mycket mindre tid på den tråkiga delen av min digitala värld (bläddra i ointressanta/irriterande flöden på sociala medier, störas av aviseringar, leta bland oorganiserade dokument, nedladdade filer och bilder, scrolla bland hundratals mejl etc etc) och istället lägga tid på det som mina digitala hjälpmedel egentligen är till för – att göra mitt liv enklare och roligare! Därför har jag gjort ett tidsschema för vad som behöver göras i den digitala världen för att upprätthålla god ordning, dagligen, varje vecka, varje månad samt varje år.
Dagligen: Gå bara in på sociala medier en gång om dagen. (Underlättas av att jag har tagit bort både Facebook- och Messengerappen från telefonen samt dragit ner aviseringarna till ett minimum. Det är en alltför stor stress för mig att alltid vara nåbar via flera olika kanaler, men initialt är det också en viss stress i att göra sig mindre nåbar! Men jag tror att det är nyttigt för andra att se att det inte är en självklarhet att få svar så fort man frågar, och att det måste få vara upp till var och en vilka gränser man vill sätta kring användandet av sociala medier.)
Varje vecka: Åtgärda veckans stjärnmärkta mejl. Blockera och/eller anmäl skräppost. Släng sedan alla mejl från alla kategorier inklusive skräpposten.
Varje månad: Organisera månadens bästa foton och släng resten. Töm papperskorgen i mejlen. Kör rensning av datorn med program som CCleaner och Spybot.
Varje år: Ta bort onödiga appar från mobilen. Rensa molntjänsterna. Radera sms-trådar. Gå in på ”lagring” i mobilen och ta bort eventuella filer och nedladdningar som ”sluppit undan” annan rensning. (Mobil)
Ändra viktiga lösenord. Rensa sociala medier på följare, sidor och grupper. Töm huvudpapperskorgen. Rensa bland hämtade filer och dokument. Avinstallera onödiga program. (Dator)

Om man har gjort ett bra grundjobb, precis som vid den fysiska rensningen, ska inte det dagliga/årliga osv underhållet behöva ta så många minuter i anspråk. För både den digitala och den fysiska världen gäller att det enda man behöver göra efter den stora rensningen, är att:
1. Se till att inte mer saker (filer, följare, nyhetsbrev) än nödvändigt kommer in i huset (datorn/mobilen).
2. Ta god hand om de saker (digitala foton, dokument) du har sparat och håll fortsatt bra ordning bland dem.

På jobbet har jag rensat följande områden:
– Egna nothäften och böcker
– Pärmar med egna noter och papper
– Mina körers noter
– Min anslagstavla
– Mitt skrivbord med tillhörande förvaringsutrymmen
– Digital rensning (en förenkling av den digitala rensning jag gjorde hemma)

Nu går min rensningsresa mot sitt slut. Nu börjar det roliga. Jag ska börja leva efter min målbild (som jag har skrivit om i ett tidigare inlägg). Det är dags för mer glädje, mer tid och mer sinnesfrid. Jag är i och för sig en person som tycker att det är roligt att rensa för sakens egen skull, men den här gången har rensandet ett betydligt högre syfte.
Något man inte får glömma under resans gång när det känns tungt med alla saker man måste ta ställning till är att det faktiskt blir bättre för varje dag. För varje påse du bär iväg till soptippen eller loppisen blir ditt hus, och ditt sinne, lite lättare. Glöm inte heller att det är kul att ordna smart förvaring av de saker du har kvar. Spara fina askar och lådor och använd för att organisera dina sparade saker. Och saker som du tycker om, men som inte fyller någon särskild funktion, kan få bli dekoration någonstans. En fin brosch du inte använder kan sättas fast på någon påse eller låda och göra dig glad varje gång du ser den. En söt liten aftonväska som du inte kan tänka dig att ta med dig ut på stan kan fyllas med viktiga småsaker och hängas i badrummet, där du får se den varje dag istället för att den är undanstoppad i en mörk garderob och aldrig används. Detta är jätteviktigt. Man ska inte göra sig av med något man tycker om bara för att saken inte har någon synbar funktion, för då har man snart kastat ut all glädje ur sitt hus. Men den sak som varken ger glädje i sig eller har en glädjande funktion, ska du med tacksamt och lätt sinne göra dig av med. Ska man tro på japansk inredningsfilosofi, kan det mycket väl bli så att de kastade sakerna kommer tillbaka till dig, som ny energi eller som en ny och omtyckt pryl, i framtiden. Man kan tro vad man vill om det, men det är en väldigt charmig tanke.

Den sista, men ack så viktiga punkten, för att helt kunna slutföra rensandet är:
Acceptera andra människors värderingar och tvinga inte någon annan att rensa. Det här är din resa. Lev ditt liv så som du vill leva det, så kommer din glädje och inspiration att spilla över på andra. 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *