Odling i det lilla formatet

Jag bor i ett parhus i en by på Österlen. Huset är ett tvåvåningshus av suterrängtyp och ligger i en backe. Det har ett trädäck på baksidan mot öster, och en liten uteplats med plattor vid entrén mot väster. Längs sidan av huset löper en gräsmatta som fortsätter i L-form bakom huset.

Vi bor i växtzon 0, vilket gör det gynnsamt att odla här. Jag är inte någon storodlare, men jag tycker det är roligt och vill gärna utvecklas på det området. Dessutom vill jag visa att det går alldeles utmärkt att odla på liten yta och ändå få ett ganska rikligt resultat.

Jag plockar många växter i naturen. De flesta av mina plockställen kan jag nå till fots eller med cykel. Men många nyttoväxter kan man odla hemma, vilket är ännu mer praktiskt. Så klart odlar jag också växter för ögonfägnadens skull! Men många gånger går det vackra och det nyttiga faktiskt hand i hand.

Jag odlar på friland, i minipallkrage och i krukor av olika storlekar. Min man är också intresserad av odling och i år har vi nått nya höjder. Trädäcket är fullt med krukor i olika storlekar och vi har anlagt ett nytt trädgårdsland där vi odlar grönsaker. Det är ett ständigt experimenterande och det är inte allt som lyckas bra, men förvånansvärt mycket ändå. Eftersom vi har små möjligheter att driva upp plantor inomhus på våren föredrar vi att odla sådant som fungerar att fröså direkt i landet eller i kruka. Vi köper oftast ekologiska frön, t ex från Runåbergs fröer, och odlar självklart helt utan kemiska bekämpnings- eller gödningsmedel.
Både mina föräldrar och svärföräldrar odlar i större skala än vi, och de delar alltid med sig av både extraplantor och av sina rikliga skördar, vilket vi uppskattar mycket!
Det finns också många ekologiska odlare på Österlen och det är lätt att komplettera sina egna odlingar med att handla i någon av deras gårdsbutiker eller stånd ute vid vägkanten.
Perenna växter fanns det en del i trädgården när jag flyttade in, och jag har också fått några i gåva. En och annan tur till plantskolan har det förstås också blivit för att skaffa mina favoritväxter.

Mina favoritperenner är av det gammaldags slaget, alltså sorter som funnits i köksträdgårdar i hundratals år. Kärleksört, daglilja, lammöra, malva, akleja, höstanemon, julros, stjärnflocka, klematis, pion, vildvin, humle, jasmin och kattmynta. Växter som vi alla känner igen från vår barndom. Lökväxter är också trevliga: påskliljor, krokus, tulpan, iris och snödroppe. Det måste man ha på våren. Det är trevligt om det finns något som blommar och är grönt hela säsongen, från mars till oktober, så det har jag tänkt på när jag har planerat trädgården.


Här är några av mina favoritväxter som jag odlar i trädgården. Läkemalvan och dagliljan är fleråriga, medan den frodiga bifftomatplantan är en ny bekantskap från svärmor och svärfar. 

Sedan har vi nyttoväxterna. Jag har ett olivträd och ett citronträd som jag räknar dit, även om jag känner mig tveksam till att de kommer att bjuda på så många frukter. Men vem vet? Det finns hopp så länge det är liv i träden. Givetvis får dessa två övervintra inomhus, övriga växter (utom rosmarinen) klarar utomhusklimatet.
I grönsakslandet finns smultron, jordgubbar och rabarber. I landet odlar vi i år även morötter, ruccola, spenat, plocksallad och ringblommor. Vi försökte också så persilja, men den ville aldrig gro trots mycket vattning.
I rabatten finns daggkåpan, som är en av de viktigaste läkeväxterna när jag gör mina teblandningar. Där växer även läkemalva, som är en bra växt mot förkylning. Se mitt tidigare inlägg om teblandningar.
I krukor på trädäcket har vi många kryddväxter, både sådana som frösåtts (basilika, rosmarin, gurkört), sådana som överlevt vintern (gräslök, lavendel, citronmeliss) och sådana som vi har köpt färdiga plantor av (olika sorters mynta, oregano och salvia). Tanken är att försöka övervintra alla de fleråriga plantorna, men det är alltid någon som inte överlever och man får köpa nytt på våren. Här har vi också många grönsaker i kruka som våra föräldrar bidragit med: flera sorters tomater och paprika. Allt växer och frodas denna varma och soliga sommar. Vi vattnar alla krukor samt det som växer i trädgårdslandet morgon och kväll, det övriga får klara sig.

Till hösten ska vi plantera ett eget äppelträd. Det måste man ha när man bor på Österlen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *