Mina teblandningar

Det är juli och det är full ruljangs i min te-verkstad. Jag började i april och beräknar hålla på åtminstone hela september, och just nu är det som intensivast med flest växter att plocka och torka.


Vårdoftande sällskapste på späda rönnblad och tusenskönor.

Det första jag brukar plocka till te på våren är rönnens späda blad. Dem torkar jag tillsammans med de ätliga blommor som finns till hands, ofta är det tusenskönan som brukar vara tidig. Rönnens blad får en trevlig vaniljton och passar utmärkt som bas i ett vårligt sällskapste.

Så fort maskrosorna, de späda nässlorna och björkens ljusa små blad tittar fram plockar jag dessa och torkar till mitt hälso-te med många goda egenskaper, bl a vätskedrivande och stärkande för immunförsvaret. I år har jag sparat lite plats i burkarna för att komplettera med gullris, som i skrivande stund inte är färdigt för skörd.

Till ett sommardoftande sällskapste plockar jag rallarrosens blad, smultronens blad och sommarens ätliga blommor. Rallarrosbladen påminner lite om vanligt svart te i smaken.

Kontinuerligt hela våren och sommaren plockar jag olika ätliga blommor och lägger på tork. När man blandar dessa blir de till ett underskönt potpurri av färger, dofter och smaker och det blir enkelt att tillsätta några nypor i alla teblandningar för att sätta pricken över i:et både smakmässigt och för ögonfägnaden. I min blandning i år har jag bl a tusenskönor, häggblommor, vit- och gulplister, kronblad av rosor i olika färger och rallarrosens blommor.

Mitt ”blomsterströssel” som jag smaksätter mina teblandningar med.

En av mina bästa medicinska tesorter är älggräset. Denna vackra gräddvita fjädervippa som växer i våra kärr och dikesrenar är inget annat än en dundermedicin mot värk och feber. Skynda ut och plocka (de blommar för fullt hos mig i växtzon 0 just nu) och lägg upp ett förråd till resten av året! Denna anspråkslösa växt innehåller salicylsyra som är det verksamma ämnet i många värktabletter, men här i sin naturliga form ger den inga biverkningar. Visst är det fantastiskt! Allt vi behöver finns redan i naturen, det är bara för oss att ta tillvara på det och förädla det.

Det vackra och användbara älggräset. Visst ser man på bladen att den tillhör rossläktet?

Andra medicinska tesorter som man ska ha på lager inför kallare årstider är ett par blandningar mot förkylning och feber. En bra växt att torka mängder av är fläderns blomklasar. Jag har tidigare skrivit om goda drycker man kan göra av fläder: saft, likör och mousserande vin. Men vad inte många vet är att fläderte är fantastiskt mot förkylning och feber! Kanske du liksom jag har märkt att man får förhöjd kroppstemperatur av att dricka några glas av någon fläderdryck? Det beror på att flädern är svettdrivande. Därför är det toppen med fläderte när man är förkyld och har feber.
Som förkylningste brukar jag också göra en blandning av mynta och läkemalva. Alla sorters mynta går bra att använda till te. Läkemalvan är speciellt bra emot hosta medan myntan rensar luftvägarna.

Här packar jag presentpåsar med förkylningste av fläder och sommarblommor.

Som kvinna i fertil ålder kan det vara skönt att ha en huskur att ta till vid mensvärk. Något som fungerar förvånansvärt bra mot kramperna är en annan högst anspråkslös växt som dessutom växer i de flesta trädgårdar: daggkåpan. Det är bara att plocka och torka en årsförbrukning nu när det är säsong! Både blommor och blad kan användas. En annan egenskap daggkåpan har är att den lindrar rikliga blödningar. Jag brukar blanda daggkåpan med en annan växt med liknande egenskaper: röllekan. Tillsammans blir de en oslagbar teblandning under de röda dagarna.

En lugnande teblandning kan vara fint att ha på kvällen eller vid oro i själen. Kamomillte är bra, men jag har svårt att hitta det där jag bor, så istället har jag köpt torkade blommor på lösvikt. Som komplement gör jag en egen blandning på lavendel, johannesört och citronmeliss, alla med lugnande egenskaper och kan dessutom hjälpa till att sänka blodtrycket. I år är det dåligt med lavendel hemma hos mig, så då har jag köpt torkade blommor hos ett Österlenföretag som har lavendelodling som specialitet.

Befinner man sig på randen till övergångsåldern eller redan är där, kan man göra en lindrande teblandning på humlekottar, gurkörtens frön och nässlans frön. Denna blandning är också bra mot PMS oavsett ålder. Jag odlar humle för första gången i år och undrar om det kommer att bli några kottar? Om inte får jag försöka få tag på det på annat håll.

Te-verkstad med johannesört och älggräs.

Det finns många andra blandningar man kan försöka sig på, beroende på vad man föredrar för smaker eller vilka besvär man söker lindring för. Läs gärna vidare på nätet eller i den utmärkta och inspirerande boken ”Örtteer och huskurer”. Alla de örter, blommor och växter jag har beskrivit ovan kan förstås drickas också för att de är goda, stärkande och nyttiga, men man ska inte dricka te på en och samma växt vecka ut och vecka in, eftersom många av dem har ganska kraftfulla medicinska egenskaper.

Te ska drickas för att det är gott också! När jag och min familj nyligen var i stugan vi brukar hyra på Bornholm hade vi glömt tepåsarna hemma. Efter en promenad i området hade jag snabbt rafsat åt mig vad som behövdes för en god kopp: fläder, nyponrosblad och rallarros! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *